Prof. dr Borislav Kamenov otkriva koje vitamine bi obavezno trebalo da unosimo za vreme korone

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Prof. dr Borislav Kamenov otkriva koje vitamine bi obavezno trebalo da unosimo za vreme korone

Otkriva i u čemu je tajna imuniteta koji može da se izbori sa kovidom

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov govorio je u emisiji „150 minuta“ o najboljim vitaminima kojima treba da gradimo imunitet u vreme pandemije korona virusa, ali i zašto preterivanje s vitaminima može da bude još štetnije u slučaju kovida.

– Problem je u tome što snaga imuniteta u borbi sa kovidom nije odlučujuća jer treba da se nađe adekvatan odgovor za svaku priliku. Ako je taj odgovor ispod minimuma ili ako je preko nekog maksimuma, nije dobro. U situaciji sa kovidom pacijenti stradaju uglavnom od prekoračenja nužne odbrane, odnosno od prejakog odgovora imuniteta – istakao je.

Kako kaže, možda se tajna savršenog imuniteta koji može da se bori sa kovidom krije baš u onom dečjem.

– Nismo dovoljno razumeli zašto se neki pacijenti teško razboljevaju iako nam je to priroda saopštila na vrlo direktan način. Na primer, zašto deca manje oboljevaju i imaju lakšu kliničku sliku, iako imaju slabiji imunitet za razliku od starijih koji imaju iskusniji imuni sistem. To nam šalje poruku da imunitet sa kojim raspolažu deca, može da bude pravi odgovor na takav virus. Druga stvar je to što mislimo da neke stvari pomažu, ali i to je pitanje. Mi se prevashodno bavimo postavljanjem dijagnoza i lečenjem bolesti, a šta je dovelo do bolesti pripisujemo slabom imunitetu.

Kako kaže, čak 75 odsto vitamina u organizam ulazi putem crevne flore, pa tako treba znati i koje vitamine je sada najbolje da pijemo, ali samo i isključivo u dozama koje su propisane.

– Što se tiče cinka on je izuzetno značajan ako se uzima u pravoj dozi koju većina naših preparata ima. On je sastavni deo glavnih regulatornih molekula koji ispravljaju greške u našim stresiranim ćelijama i tako se sistem lakše bori protiv svih mogućih problema, naročito protiv trovanja organizma. U ovom slučaju, vitamin D je odlučujući za ispravljanje grešaka. On tera makrofage da ubiju virus kad uđe u ćeliju. Ako ga nemate dovoljno to znači da ste trovali organizam i da su ti otrovi potrošili vitamin D. Važan je i vitamin C, zatim probiotici kod ljudi koji imaju probleme sa stomakom – zaključio je.

Telegraf

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top