„5G mreža podstiče ljudske ćelije da stvaraju virus“: Naučni rad koji je digao svet na noge

pixabay.com

Lepota i zdravlje

„5G mreža podstiče ljudske ćelije da stvaraju virus“: Naučni rad koji je digao svet na noge

Naučnici širom sveta u šoku su zbog tvrdnji koje se navode u novom istraživanju

Istraživači su brzo demantovali naučni rad koji tvrdi da 5G mreža povećava rizik od korona virusa SARS-CoV-2.

Ranije ovog meseca, međunarodni tim naučnika objavio je izveštaj u međunarodnoj bazi podataka PubMed-u, tvrdeći da je 5G mobilna mreža uspela da pokrene ljudske ćelije da stvaraju virus.

Tvrdili su da naše ćelije kože deluju kao antene i apsorbuju signal koji se dalje šalje u ostale ćelije, a koje potom proizvode virus.

To bi značilo da bi zemlje sa najvećom distribucijom 5G mreže takođe imale najveći broj obolelih ali, na primer, SAD koje imaju najveći broj slučajeva, nemaju i najveću distribuciju ove mreže.

5G mreža trenutno je najzastupljenija u Saudijskoj Arabiji, Južnoj Koreji, Švajcarskoj, Kuvajtu, Australiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Originalni članak objavili su istraživači sa Univerziteta Guljelmo Markoni u Italiji, Univerziteta Centralni Mičigen u SAD i moskovskog državnog Medicinskog fakulteta.

Već u prvoj rečenici oni navode da milimetarske talase 5G mreže asporbuju dermatološke ćelije koje igraju glavnu ulogu u stvaranju korona virusa u telu.

Međutim, članovi naučne zajednice brzo su postali sumnjičavi, te videli da su se za dokazivanje koristile neadekvatne metode koje nemaju veze sa realnim životom.

Dr Elizabet Bik, bivši istraživač sa Univerziteta Stenford koja sada radi na tome da identifikuje greške i manipulacije u naučnim radovima, bile je jedna od prvih koji su odbacili ovaj naučni rad.

– Doslovno sam zinula od šoka kada sam ovo pročitala – napisala je na svom blogu i ukazala na dijagram koji istraživači uključuju.

– Imajte na umu da ovde piše da 5G talasi dovode do proizvodnje Covid-19. Očigledno mešaju bolest sa virusom. Ćelije ne mogu da proizvedu virus. Pozivam sve da odbace ovu studiju – istakla je.

Džejms Hiter, istraživač sa Nortvestern univerziteta u Bostonu kaže da „nije video ništa gluplje“.

Iako je rad povučen, Piter Grad iz magazina MedicalXpress kaže da objavljivanje studije ima dalekosežne implikacije.

– Takve stranice bacaju sumnju na legitimna istraživanja i utvrđene činjenice i šire zloćudne lažne vesti o nauci i zdravlju stvarajući nepotrebni strah i sumnju. Ljudi više neće moći da razlikuju propagandu i prava istraživanja – istakao je.

Pre nekoliko dana PubMed je objavio da je studija povučena.

Telegraf.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top