„Kažu da ćemo morati da naučimo da živimo sa virusom. Ja predlažem virusu da nauči da živi sa nama“

Printscreen

Lepota i zdravlje

„Kažu da ćemo morati da naučimo da živimo sa virusom. Ja predlažem virusu da nauči da živi sa nama“

Koordinator kovid bolnice i pulmolog u KBC „Zvezdara“ dr Nataša Petrović Stanojević komentarisala je epidemiološku situaciju u našoj zemlji, a imala je i važnu poruku za korona virus.

„Kažu ljudi po svetu da ćemo morati da naučimo da živimo sa virusom. Ja predlažem virusu da nauči da živi sa nama. Pravi virus, virus heroj, nije onaj koji će da ubije svog nosioca. On ga neće oštetiti. Pobedili su virus obične prehlade, kijavice. Žive stotinama godina sa nama, nikom ništa zlo ne čine i tako se razmnožavaju“, rekla je Nataša Petrović Stojanović u Jutarnjem programu RTS-a i dodala da se nada da će korona virus mutacijama naučiti da živi sa čovekom i da ga ne oštećuje na način na koji sada to čini.

„Kada god govorimo o optimizmu koji provejava od juče, moramo se setiti prekjučerašnjeg dana kada je zabeležen najveći broj zaraženih pacijenata od početka epidemije“, istakla je.

Doktorka je napomenula da postoji svetlo na kraju tunela, ali da je tunel jako dugačak. A onda je opisala i situaciju u kovid centru u KBC „Zvezdara“, jednom od najvećih kovid centara u Srbiji koji može da primi više od 400 pacijenata i koji je podeljen na tri dela.

„Potpuno smo opremljeni i sposobni da lečimo sve pacijente od srednje pa do najteže kliničke slike. Oni koji zahtevaju upotrebu određenih mašina, povećan protok kiseonika i na kraju, respirator“, napomenula je i dodala da su se u lečenje kovid pacijenata, osim pulmologa, internista i intenzivista, uključeni i ginekolozi, oftalmolozi i transfuziolozi, zbog prirode same epidemije. U KBC „Zvezdara“ radi 600 lekara.

Zena blic

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top