„KORONA JE OPASNA ZA GOJAZNE“ Načelnica KC Vojvodine: Češće završavaju u bolnici, češći i smrtni slučajevi

pixabay.com

Lepota i zdravlje

„KORONA JE OPASNA ZA GOJAZNE“ Načelnica KC Vojvodine: Češće završavaju u bolnici, češći i smrtni slučajevi

„Sve je veći broj pacijenata koji imaju tešku i veoma tešku kliničku sliku. Morate znati i činjenicu da oboljenje kovid virusnom infekcijom razvija brojne komplikacije. U lečenju pacijenata koji su hospitalizovani uočavamo dva problema: pacijent koji se hospitalizuje retko kad ima samo kovid infekcije, sa razvojem njegove druge bolesti se pogoršavaju, mogu i da se razviju druge komplikacije među kojima je šećerna bolest“, kazala je načelnica KC Vojvodina Edita Stokić i dodala „da je gojaznost veliki problem u Vojvodini i da sa porastom stepena gojaznosti dolazi do veće mogućnosti do hospitalizacije, ali i većim mortalitetom“.

Dakle, dijabetes i gojaznost su prepoznati kao veliki faktori rizika kad pacijent oboli od kovida.

– Živeći u ovom vremenu u ovoj epidemiji imamo i novu realnost, a to je da je gojaznost povezana sa kovidom i to se mora uzeti u obzir u perspektivi kada budemo u svojim rukama imali i vakcinu – zaključila je.

Nekima popuštaju bubrezi, srce…
Doktorka Stokić je objasnila da u ovom naletu pacijenti imaju težu kliničku sliku, ali ne samo vezane za respirator.

– Kod ovih pacijenata zavisno od njihovih postojećih boelsti dolazi do popuštanja bubrega, srca. Istovremeno, terapija koju su pacijenti ranije primali ima upliva u novu terapiju za kovid. To zahteva multidisciplinarni pristup. Svaki pacijent je individua za sebe sa svojim bolestima koje je ranije imao – dodala je ona.

Blic

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top