PRVI U SVETU REGISTRUJU VAKCINU PROTIV KORONE: Za Ruse besplatno i dobrovoljno

pixabay.com

Lepota i zdravlje

PRVI U SVETU REGISTRUJU VAKCINU PROTIV KORONE: Za Ruse besplatno i dobrovoljno

VAKCINA protiv kovida 19 koju su napravili u Institutu „Nikolaja Gamaleja“ u Moskvi biće registrovana do 12. avgusta, a od 15. avgusta će otpočeti da se primenjuje.

U toku je završna procedura i eksperti sada treba da daju saglasnost da bi se izdala službena registracija i dozvola za široku primenu vakcine.

Prvi korisnici biće ljudi iz onih profesija koje se najbrže mogu zaraziti i koji su najizloženiji. Među njima su policajci, vojnici, učitelji i nastavnici. Očekuje se da će masovna vakcinacija u Rusiji početi kroz pola godine. Lekari očekuju da će građani moći da se vakcinišu u domovima zdravlja u januaru i februaru 2021. godine.

Najavljeno je da će Rusi dobijati vakcinu besplatno i neće biti obavezna. Kolika će biti njena izvozna cena zasad se ne zna. Ali sigurno je da će biti među najjeftinijima. Zasad je najskuplja američka koju će proizvoditi „Moderna“ i koštaće između 50 i 60 dolara za dve doze. Američka kompanija „Fajzer“ i nemački „Bionteh“ prodavaće svoje za dvadesetak dolara, po jednoj dozi. Britansko-švedska „Astra-Zeneka“ svoje doze „ceni“ od tri do četiri dolara.

To što će Rusija prva registrovati svoju vakcinu mnogi doživljavaju kao stvar državnog prestiža. Tako je Kiril Dmitrijev, generalni direktor Ruskog fonda direktnih investicija, uporedio pravljenje vakcine protiv korone sa lansiranjem prvog satelita u kosmos.

– Kao što su bili začuđeni kad su prvi put čuli signal iz kosmosa, tako će Amerikanci biti šokirani kad vide da su Rusi prvi registrovali vakcinu – kaže Dmitrijev.

Klinička ispitivanja na grupi od 20 dobrovoljaca završena su 20. jula u vojnoj bolnici „Burdenko“ u Moskvi. Takođe su uspešno sprovedena istraživanja u klinici pri Medicinskom univerzitetu Sečenova.

Počelo je ispitivanje i druge ruske vakcine koju su napravili naučnici centra „Vektor“ u Novosibirsku. To je potvrdila profesorka dr Ana Popova, glavni sanitarni lekar Rusije.

Novosti

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top