Zaceljuje rane, leči opekotine i proširene vene: Napravite sami KANTARIONOVO ULJE!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Zaceljuje rane, leči opekotine i proširene vene: Napravite sami KANTARIONOVO ULJE!

Kantarionovo ili ulje Gospine trave jedan je od osnovnih preparata domaće kućne apoteke. Cenjeno je u narodu od davnina, kao antivirusni, antibakterijski i antimikrobni lek kojim se tretiraju u prvom redu problemi s kožom – rane, opekotine, posekotine, čirevi, akne, ožiljci, ali i proširene vene, hemoroidi, reuma, upale nerava i mišića. Drugo važno delovanje je ono „žensko“ – pomaže kod upale jajnika, cista, gljivica, a čaj od kantariona reguliše hormone i tera teskobu.

Kantarion (Hypericum perforatum) je „sunčeva“ biljka. Dobio je ime po Hiperionu, grčkom bogu sunca, bere se u doba godine kad je sunce najjače (od kraja juna do početka avgusta) i ima zlatnožute cvetiće poput sunca. Zbog snažne energije Sunca, u poslednje vreme o ovoj biljci se puno govori kao o snažnom antidepresivu.

Branje
Kantarion je najbolje brati u području sa što manje zagađenja. Za izradu ulja koriste se cvetići i pupoljci, a za čaj se suše cvetovi s delom biljke. Berite ga pažljivo (nikako je ne čupajte s korenom) i posle odvojite deo za čaj i deo za ulje, s kojeg ćete skinuti samo cvetiće i pupoljke.

Najbolje je da uberete što više pupoljaka jer je u njima skriveno najveće blago kantariona – crvena uljasta stvar puna hipericina, nosioca lekovitih svojstava. Stisnete li pupoljak, iz njega će se iscediti tamnocrvena izlučevina po kojoj kantarionovo ulje i dobije boju, i što je crvenije, to je bolje. Kad se pupoljak otvori u cvet, uljasta stvar vetri na suncu, čime se smanjuje njena koncentarcija.

Priprema
Sveže ubrane cvetove i pupoljke ostavite nekoliko sati ili preko noći složene na čistoj tkanini, da iz njih izau sitni insekti i da biljka malo „povene“. Potom njima napunite čitavu teglu (bilo koje veličine) i zalijte do vrha hladno ceđenim uljem. U našim krajevima je najuobičajenije ekstradevičansko maslinovo ulje, ali možete da koristite i ulja makadamije, lešnika, koštica kajsije, hladno ceđenog suncokreta, badema…

Maslinovo ulje, naime, ima velike molekule i ne prodire duboko kroz kožu pa ga je dobro koristiti za kožne probleme. Ali za probleme s venama, cirkulacijom, reumu, upale… bolje je kantarionovo ulje s makadamijom, lešnikom i ostalim uljima koja se lakše i dublje upijaju. Najbolje je da napravite jednu teglicu s maslinovim, a jednu s nekim drugim uljem.

Tegllicu zatvorite gazom i gumicom i ostavite na sunčanom mestu 40 dana. Možete svaki dan da je zatvorite poklopcem i protresete, ali i ne morate, važno je da su cvetovi potopljeni u ulju. Nakon 40 dana procedite ulje kroz cediljku pa kroz gazu i stisnite cvetiće da sve ulje iscedite iz njih. Prelijte u čistu i po mogućnosti tamnu bočicu i ostavite na tamnom mestu.

Korišćenje
Ulje je najbolje potrošiti u roku od godinu dana. Važno je znati da je kantarion fototoksičan i dacne sme da se koristi za izlaganje suncu, međutim izgorite li, možete se njime lagano namazati nakon sunčanja.

Drugi deo ove biljke koji ste ubrali, ostavite na tamnom, prozračnom i suvom mestu, raspoređen na čistu tkaninu i osušite za čaj koji ćete piti tokom teskobnih zimskih večeri.

sensa.hr

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top