Greške u odgajanju muškog deteta: Najveći propusti koje prave majke!

pixabay.com

Kuća i porodica

Greške u odgajanju muškog deteta: Najveći propusti koje prave majke!

Nikakvi saveti i ubeđivanje u nešto drugo neće pomoći dečaku ako odrasta u sredini gde je odnos oca i majke težak

Neki roditelji prave greške u odgajanju sinova, zbog kojih muška deca kasnije ne postaju pravi muškarci.

Koja pravila treba poštovati prilikom odgajanja dečaka? I šta roditelji treba da izbegavaju kada odgajaju sinove? Priznati psiholozi otkrivaju 5 katastrofalnih grešaka!

1. Preterana nega

Majke posebno vole da se brinu o svojim sinovima, žrtvuju sve zarad svoje dece i veoma su ponosne na to. Ali ova taktika ponašanja majke izuzetno je opasna za budućeg muškarca. Ako majka uvek odlučuje sve umesto svog sina, naporno radi za njega, štiti ga od svega, on će odrasti u nesigurnog i slabog muškarca koji će verovati da mu svi oko njega nešto duguju i da svi treba da ga spasavaju.

Roditelji bi svakako trebalo da vode računa o svojoj deci, ali istovremeno ne smeju da suzbijaju nezavisnost dece. Prava ljubav je prihvatanje osobe sa svim njenim pozitivnim i negativnim osobinama.

Sinove ne treba preterano štititi, treba ih pustiti da prođu kroz neke teškoće i steknu sopstveno iskustvo. To ne znači da roditelji uopšte ne moraju da učestvuju u odgajanju deteta, već da ih uče kako se postupa u određenim situacijama – ali oni sve to moraju sami da probaju.

2. Pokušaj da majka zameni oca

Mnoge majke danas odgajaju decu same i pokušavaju da zamene oba roditelja. Ali, koliko god ih volele, majke moraju da shvate da one ne mogu da budu očevi. One moraju da ostanu onakve kakve jesu i kakve treba da budu, kako ne bi narušile dečji koncept muškarca.

Još jedna uobičajena situacija jeste kada žene pokušavaju da pronađu zamenu za biološkog oca i biraju bilo kojeg muškarca, ne misleći da li će to negativno uticati na dete.

3. Prigovaranje za svaku grešku

Dečaci su često nemirni i radoznali, već od ranog uzrasta pokušavaju da pokažu svoju nezavisnost. Ali mnogi roditelji greše što detetu prigovaraju za najmanji prekršaj. Situacije kada roditelji ne veruju u reči svog deteta su posebno loše, takvo vaspitanje ubija dečakovu veru u sopstvenu snagu, ali i potkopava dečje poverenje u roditelje.

Odrasli moraju da imaju na umu da je detetu potrebno prihvatanje i saosećanje, da ima pravo da greši, kao i svaka druga osoba. Ako se dete ponaša loše, ne treba stalno da ga grdite, već da razgovarate o posledicama njegovog ponašanja. Takođe je važno da dečaka uvek pohvalite za njegov uspeh, to je najefikasniji način da ispravite njegovo loše ponašanje.

4. Zabrane

Sasvim je normalno da dečake zanimaju motocikli, skejt i druge za roditelje zastrašujuće stvari. Muškarci se razvijaju onda kada imaju priliku da se oprobaju u različitim stvarima.

Ako roditelji potisnu prirodna interesovanja, svog sina mogu jednostavno da unište, a posledica je neispunjeno dete nezadovoljno i sobom i celim svetom. Naravno, to ne znači da treba da podstičete potpunu slobodu deteta, posebno tinejdžera, i da mu omogućite da se uključi u razne opasne situacije, samo ga morate naučiti da preuzme odgovornost za svoje postupke, da bude organizovan i disciplinovan.

Veoma je korisno od 4-5 godine uključiti dete u kućne poslove (nameštanje kreveta, sređivanje igračaka), ali i robotiku, snalaženje u prirodi i razne druge „muške“ aktivnosti.

5. Nedostatak dobrog ličnog primera

Deca oponašaju svoje roditelje, ali odrasli to često zaboravljaju. Onako kako tata postupa prema mami, tako će dečak kad odraste postupati prema devojkama. Ako majka ne pokazuje poštovanje prema ocu, a on to toleriše, i dečak će u odraslom dobu dozvoljavati isto suprotnom polu.

Nikakvi saveti i ubeđivanje u nešto drugo neće pomoći dečaku ako odrasta u sredini gde je odnos oca i majke težak. Za sinove je veoma važno da osete bezgraničnu ljubav majke, kao i podršku svog oca.

Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top