8 stvari u kojima su levoruki u prednosti u odnosu na desnoruke

Lifestyle

8 stvari u kojima su levoruki u prednosti u odnosu na desnoruke

Iako se levorukim ljudima čini da je većina stvari dizajnirana za dešnjake, moraju priznati da su u nekim stvarima ipak u prednosti. U kojim stvarima su levoruki u prednosti?

Smanjen rizik od zdravstvenih problema

U studiji objavljenoj u časopisu Laterality, ustanovljeno da levoruki ređe oboljevaju od artritisa i čira.

Bolja orijentacija

Uživate li i vi u proučavanju karata, traženju određenih mesta i osmišljavanju načina kako doći od tačke A do tačke B? Reader’s Digest prenosi studiju u kojoj su istraživači primetili da su levoruki ljudi pokazali nižu stopu grešaka u testu prostorne orijentacije od dešnjaka.

Prostorne veštine će uvek biti važne, čak i u doba GPS-a, jer nikad ne znate kad zapravo možete ostati bez interneta ili mobilnog.

Brži oporavak

Ako dožive moždani udar ili druge povrede povezane sa mozgom, istraživanja su pokazala da se levoruki brže oporavljaju. Iako se nadamo da niko ne mora proći kroz nešto tako traumatično kao što je povreda mozga, lepo je znati da bi se potencijalno mogla lakše oporaviti.

Zašto? Kognitivne funkcije raširene su u mozgu levorukih, što znači da u teoriji, kad imaju moždani udar (koji je obično koncentrisan na području malog mozga), utiče na manje kognitivnih funkcija.

Foto: Shutterstock

Levoruki su kompetitivniji

U današnje vreme sve je takmičenje pa će tako osobe koje su kompetitivnije daleko dogurati. U studiji napravljenoj na Univerzitetu Northwestern, utvrđeno je da su levoruki kompetitivniji više nego što su za saradnju.

Primer iz studije ističe: Saradnja favorizuje osobe kojima je ista ruka dominantnija, na primer za deljenje alata. S druge strane, fizičko takmičenje pogoduje neobičnima.

U borbi, prednost će imati levoruki u svetu dešnjaka. Dakle, biti levoruk može pomoći u određenim sportovima, ali i dati ti kompetitivnost izvan sportskih takmičenja.

Bolji su u videoigrama

Istraživanja sa australijskog Nacionalnog univerziteta pokazala su da levoruki nadmašuju dešnjake u brzini obrade velike količine informacija, poput pucanja u neprijatelja, izbegavanja zombija i izbegavanja sudara automobilom.

Ovi se rezultati mogu prošiti i na područje izvan monitora. Verovatno ćete lakše zapamtiti popis stvari koje morate uraditi nego dešnjak.

Foto: Shutterstock

Imaju bolju samokontrolu

Kako se ispostavilo prema istraživanju, levoruke osobe imaju bolju samokontrolu od desnorukih. Oni nemaju problema sa ustupanjem slatkiša nekom drugom ili uzdržavanjem od ispada besa, dve stvari koje ponekad mogu biti vrlo teške.

Studija u JECN-u otkrila je da levoruki imaju bolju inhibicijsku kontrolu, koja reguliše način na koji se kontrolišemo.

Kreativnost

Iz Univerziteta Liverpul, dolazi nam studija koja ukazuje na to da su levoruki kreativniji. Istraživanje iz 2017. pokazalo je da je levorukima desna hemisfera razvijenija, a ona je zadužena za kreativnost, maštovitost, i neverbalne performanse.

Prilagodljiviji su

A Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology piše 2013. godine da je jedna studija pokazala da se levoruki lakše prilagode na životne izazove.

IZVOR: cdm.me

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top