Potisnute emocije se vremenom pretvaraju u ova teška oboljenja!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Potisnute emocije se vremenom pretvaraju u ova teška oboljenja!

To što se u nama gomila vremenom se pretvori u bolest koja je u stanju da nas ubije

Od davnina se govori koliko su emocije i bolesti povezane. Emocije svojom specifičnom vibracijom utiču na određene organe, pa tako bes izaziva bolesti jetre i očiju, dok tuga izaziva bolesti pluća, piše Luftika.rs

Baš iz ovih razloga ni jednu emociju ne treba „gurati pod tepih“ i zanemarivati.

Svako od nas ima dane kada je tužniji, srećniji, zabrinutiji. I to je normalno i zdravo. Svaku emociju treba iskusiti. Međutim, ukoliko neka emocija traje duže vremena ili je jakog intenziteta to može ozbiljno narušiti zdravlje određenih organa i otvoriti vrata bolesti.

Emocije su najpouzdaniji pokazatelj šta se zaista dešava u životu čoveka. Čim se pojavi neravnoteža u radu organa to je znak da se naše emocije počele da deluju na zdravlje, tačnije na organ sa kojim su povezane.

Evo kako su emocije i organi povezani:

Radost – srce

Emocija radosti je povezana sa srcem. Mnogi će se zapitati kako je moguće da radost može naštetiti bilo kom organu, kada svi toliko streme da budu srećni. Odgovor leži u disbalansu koji može nastati od previše uzbuđenja ili iznenadnih dobrih vesti koje umeju biti šok za sistem.

Izvori stresa mogu biti i pozitivni i negativni. Na primer, gubitak posla predstavlja značajan izvor stresa, ali isto tako stres može prouzrokovati unapređenje na poslu, sklapanje braka ili rođenje deteta iako su sve to srećni događaji.

Bes – jetra

Kao što smo naveli, preteran ili neispoljen bes utiče na jetru. Budući da po svojoj prirodi bes uzrokuje kretanje qi ja (energije) naviše, on može dovesti do crvenog lica i očiju, znojenja glave, povišenog pritiska, svraba na koži.

Disbalans jetre može dovesti i do pojave bola ispod rebarnog luka, potrebe za više vazduha i naročito je kod žena zastupljen simptom „knedle u grlu“.

Tuga – pluća

Ako ste dugo vremena tužni i ako je taj osećaj jakog intenziteta može se dogoditi da postanete umorni, plačljivi, depresivni i da vam ponestaje daha. Tuga je povezana sa plućima i zato često kada smo tužni uzdišemo.

Strah – bubrezi

Emocija straha povezana je sa bubrezima. Ako je osoba dugo vremena zabrinuta, preopterećena i paralisana strahovima i neizvesnošću, to može značajno da utiče na bubrege.

Briga – slezina

Naša današnjica je takva da mahom svi brinemo zbog nekoga ili nečega. Ova emocija prazni energiju slezine, što može biti uzročnik digestivnih poremećaja i na kraju dovesti i do hroničnog umora.

Kako uspostaviti balans?

Stari Kinezi su verovali da zdravlje podrazumeva balans čovekovog fizičkog, emotivnog, energetskog i mentalnog tela. To znači da bismo bili zdravi, nije dovoljno da se samo zdravo hranimo, već moramo voditi računa i kako se ponašamo, kako dišemo, spavamo, kako mislimo!

luftika

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top