Imati nekoga kome možete da kukate je važno za zdravlje!

pixabay.com

Lifestyle

Imati nekoga kome možete da kukate je važno za zdravlje!

Pod hitno treba da odredite prijatelja za kukanje.

Naravno, roditeljstvo je najbolja stvar na svijetu, ali je takođe i nevjerovatno teško. Sa svim divnim trenucima, smijehom i zadovoljstvom, proces održavanja malih ljudi na životu nekoliko decenija je i brutalan, iscrpljujuć, nesebičan pa čak i nezahvalan posao. Takođe se može desiti da budete i prilično usamljeni – što naposlijetku može imati negativne posljedice po vaše mentalno zdravlje – što je razlog i zašto vam prijatelji koji su takođe roditelji i misle slično kao i vi te tačno znaju kako vam je mogu biti neizmijerno korisni. Pa, neko je konačno smislio i izraz za opisivanje takvih prijatelja.

„Prijatelj za kukanje“ je osoba kojoj se možete žaliti na sve i svašta u vezi sa odgojem djece, bilo to nešto trivijalno ili ogromno. Ne samo da je ova osoba dobra za očuvanje vašeg zdravog razuma, već i razvoj mozga vašeg djeteta – što to podržava čak i nauka.

Studija iz 2009. godine je otkrila da se pričanjem o nečemu rješavamo stresa te da je to čest mehanizam nošenja sa problemima. Međutim, pazite ovo: ako osoba sa kojom dijelite svoje frustracije (kao na primjer partner) ne pokazuje adekvatno razumijevanje to vam može dodatno pojačati nivo stresa. Pa kada imate osjećaj da ćete eksplodirati mudro odaberite prije nego što se istresete.

Tako ističu i da će prijatelj kome možete kukati učiniti da se osjećate manje usamljeno. Ponekad sve što želimo i što nam je potrebno jeste da nas neko sasluša. Određena osoba kojoj kukamo ispunjava i ovu funkciju.

Takođe je lijepo i imati nekoga ko će vam dati savjet – naročito kada znamo da nas neće osuđivati. Ako pažljivo odaberete ovog prijatelja uvijek ćete osjećati da vam ta osoba želi samo najbolje. Vjerovatno ćete biti otvoreniji za sve savjete koje vam nudi ili vođstvo kroz teške situacije.

Da li imate problem sa empatijom? Prijatelj za kukanje vam može pomoći i sa tim. Slušanje i podržavanje prijatelja (jer to je važan dio ovog koncepta – obostran je) će vam pomoći da se stavite u njihovu situaciju. Možete im pružati podršku i biti tu za njih na način na koji biste željeli da to neko radi vama. Obje strane imaju koristi od te međusobne pomoći.

Postoji još pozitivnih strana ovakvog odnosa. To što su vam djeca okružena značajnim i zdravim prijateljstvima znači da će vjerovatno i sami željeti da ostvare takve odnose sa nekim u svom životu.

Dodatna sasvim neočekivana korist se tiče eventualne bebe koju ćete možda imati. Naime, ova praksa može poboljšati razvoj njihovog mozga. Jedna studija je otkrila da krug prijatelja može pomoći novoj majci da bude manje pod stresom, što je pozitivno povezano sa dječijim kognitivnim razvojem.

Ako nemate zvaničnog partnera za kukanje, nađite si ga pod hitno! Ako imate, nazovite ga i recite mu koliko ga cijenite. Ipak, oni vas praktično sprječavaju da poludite.

Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top