Starinski domaći džem od šljiva

pixabay.com

Kuća i porodica

Starinski domaći džem od šljiva

Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu džema od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa i drugih nezdravih dodataka.

To je zdravi recept jer ide i vrlo malo šećera i ništa veštačkih dodataka. Ovako pripremljeni i pasterizirani džem bez problema se čuva godinu i više dana.

Potrebno:

7 kg šljiva
1 kg šećera
cimet i/ili klinčić i/ili 2 vrećice vanilin šećera (po želji)

Priprema džema od šljiva

Šljive oprati, povaditi košpice i naveče staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera. Dobro promešati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.

Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, staviti kuvati uz mešanje. Ako želite pred kraj kuvanja šljive možete samljeti štapnim mikserom i opet vratite na vatru.

Po ukusu u pred kraj kuvanja dodati cimet i/ili klinčiće i/ili 2 vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini ukus šljiva.

Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuvati otprilike 2,5 sata uz stalno mešanje, pogotovo pred kraj.

Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suve, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna. Na ovaj način džem će se dugo očuvati.

Nezavisne

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top