Najpopularnija dijeta na svetu (JELOVNIK)

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Najpopularnija dijeta na svetu (JELOVNIK)

Ova dijeta podrazumeva tri grupe namirnica koje smemo konzumirati, one koje su zabranjene i one koje možemo unositi povremeno

Švedska LCF dijeta” dolazi iz skandinavskih zemalja i poslednjih godina postala je hit u celom svetu.

Ovaj režim ishrane propagira smanjeni unos ugljenih hidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine.

Ne morate potpuno da se odreknete slatkiša, jer postoje i dozvoljene varijante, a pored toga ste uvek siti, zdravi i puni energije. Za ljubitelje mesa, mlečnih proizvoda i ribe ovo je svakako odličan izbor, a oni koji su je koristili ističu da se ovim načinom ishrane može regulisati šećer u krvi (zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima) i znatno smanjiti telesna težina.

Još jedna povoljnost ove dijete je što možete zaboraviti na kalorije, kao i na određenu satnicu, ali zato morate strogo da se pridržavate pravila i ni u kom slučaju ne posegnete za zabranjenim namirnicama.

Dozvoljene namirnice: Sve vrste mesa (pileće, juneće, svinjsko, ćureće, divljač). Sve vrste ribe i rakova i jaja na sve načine. Povrće koje raste iznad zemlje: kupus, kelj, brokoli, prokelj, špargla, tikvice, masline, patlidžan, spanać, pečurke, zelena salata, avokado, luk, paprike, paradajz i sl. Mlečni proizvodi sa visokim procentom masnoće: jogurt, maslac, pavlaka, kajmak, grčki jogurt, razne vrste sireva. Orašasti plodovi: suncokretove sjemenke, orasi, bundevine semenke, bademi, orasi, lešnici, indijski orasi, brazilski orasi.

Dozvoljeno ponekad: Povrće: Cvekla, šargarepa, repa, celer. Voće: Jedna voćka dnevno umesto slatkiša, pogotovo maline jer sadrže male količine šećera. Alkohol: Vina, viski, brendi, votka, kokteli bez šećera i to jedno do dva pića nedeljno. Čokolada sa većim procentom kakaoa (većim od 70 odsto) i to jednom do dva puta nedeljno.

Nije dozvoljeno: Šećer, sokovi, gazirana pića, testa, kolači, mafini, sladoled, torte, musli, granola musli, kao i veštački zaslađivači. Žitarice i skrob: hleb, pasta, riža, krompir, pomfrit, čips, žitarice, kaše. Margarin, rafinisana ulja.

Jelovnik:

Prvi dan

Doručak: heljde na vodi, 250 ml mleka.

Ručak: salata od povrća, paradajza, luka, 100 grama tvrdog sira, čaša mleka.

Večera: kuvana repa, pavlaka sa minimalnim sadržajem masti, kuvani krompir, parče hleba.

Drugi dan

Doručak: heljda na vodi, 250 ml mleka.

Ručak: 150 grama salate od svežeg zelenog povrća, kuvani krompir, kuvana riba.

Večera: čaša mleka, 2 kuvana jaja, salata od crnog luka i svežeg kupusa, začinjena minimalnom količinom suncokretovog ulja.

Treći dan

Doručak: 60 grama tvrdog sira, komad hleba, 250 ml mleka.

Ručak: čaša prirodnog soka od jabuke, komad pržene piletine bez kože i masti, 100 grama salate od bilo kog povrća.

Večera: čaša mleka, 2 kuvana jajeta, salata od crnog luka i svežeg kupusa, začinjena minimalnom količinom suncokretovog ulja.

Četvrti dan

Doručak: 2 velika tosta, 250 ml soka od jabuke.

Ručak: 200 grama mesa, 100 grama heljde.

Večera: čaša mleka, 100 grama pirinčane kašice na vodi, salata od paradajza, crni luk sa suncokretovim uljima – 250 grama.

Peti dan

Doručak: 100 ml čistog jogurta, mala narandža.

Ručak: 100 grama kuvanog krompira, čaša čaja bez šećera, mala kobasica.

Večera: čaša prirodnog soka od jabuke, voće po volji ili 150 grama jagoda.

Šesti dan

Doručak: 250 ml mleka, heljda na vodi.

Ručak: jabuka, pomarandža, kuvano meso bez masti, kuvani krompir – 150 grama.

Večera: pirinač kuvani – 100 grama, salata sa povrćem i suncokretovim uljem.

Sedmi dan

Doručak: mleko – 250 ml, 150 grama heljde na vodi.

Ručak: sok od pomorandže – 250 ml, kuvani krompir – 100 grama, narandža i jabuka.

Večera: 250 ml sok od jabuke, komad raženog hleba, salata od povrća.

Rezultat:

Zahvaljujući pažljivo dizajniranoj ishrani švedskih dijetetičara, nećete biti gladni i moći ćete da smršate sedam kilograma za nedelju dana.

Nuspojave i mane švedske dijete

Iako mnoga testiranja svedoče o tome da je ova dijeta dobra za zdravlje, postoje i neki nedostaci. Ekstemnije varijante poput keto dijete na primer nisu preporučljive za decu, tinejdžere, trudnice i dojilje, osim ako se ne uzima kao terapeutsko sredstvo za lečenja nekog oboljenja.

Osobe koje boluju od dijabetesa ili oboljenja bubrega, jetre ili pankreasa, obavezno moraju da se konsultuju sa lekarom pre praktikovnaja ove dijete.

Takođe, iako su neka istraživanja pokazala da ova dijeta može odlično da poboljša atletski učinak, može da bude nezgodna za elitne sportiste, jer može da utiče na njihove rezultate na takmičenjima.

Švedska dijeta se takođe ne preporučuje osobama koje su hipersenzitivne na dijetetski holesterol, ali pored toga, švedska dijeta je dobro tolerisana od strane većine, ali kod nekih ljudi može da izazove sledeće nuspojave:

Mučnine
Konstipacije
Dijareju
Slabost
Glavobolju
Umor
Grčeve u mišićima
Vrtoglavicu
Insomniju

Stil.Kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top