Potrebna im je ljubav, ne skupe aktivnosti

pixabay.com

Kuća i porodica

Potrebna im je ljubav, ne skupe aktivnosti

Brojne vannastavne aktivnosti, zamenile su druženje roditelja sa decom u slobodno vreme, što donosi veoma loše posledice.

NIKADA više vannastavnih aktivnosti u životu mališana, a nikada manje zadovoljstva i topline u domu – tvrdi pedagog Majkl Vajbs.

Na osnovu iskustva u radu sa školarcima, zaključio je da deca sve više postaju žrtve ambicija svojih roditelja, koji imaju velika očekivanja, ali ne i vremena za njih. Zato ih upisuju na što više časova jezika, sportskih aktivnosti, muzičkih sadržaja, misleći da će time kompenzovati odsustvo od kuće.

– Međutim, deca time ne dobijaju ono najvažnije – ljubav, pažnju i toplinu, pa ne mogu da budu istinski zadovoljna i srećna koliko god bila uspešna u sportu ili muzici – tvrdi Vajbs. – Zato se potrudite da im umesto skupih sadržaja, pre svega, obezbedite pažnju, razgovor i bliskost. U protivnom, vaši mališani će izrasti u nesrećne i hladne ljude.

Jedan tata na to kaže: „Ja to drugačije gledam… dok god te aktivnosti nisu stres i pod pritiskom ok je. Na primer ako dete date na sport gde ono uči, vežba i igra se sa drugom decom bez nekog pritiska roditelja da bude najbolji… ako krene da uči drugi jezik kroz igru i bez pritiska…. sve to može da se balansira kad ima ljubavi i razumevanja…a da prerano kreću to stoji, ali sa druge strane u nekim zemljama u inostranstvu nije bogat komšiluk kao kod nas sa dečurlijom…“

Šta vi mislite?

Izvor: novosti.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top