Na Noć veštica ove godine nebo će obasjati Plavi Mesec

pixabay.com

Lifestyle

Na Noć veštica ove godine nebo će obasjati Plavi Mesec

Moglo bi izgledati kao da gledamo veštičji ples

Na Noć veštica, 31. oktobra ove godine, zvezde na nebu dobiće sablasnu scenu jer će ih osvetliti Plavi Mesec.

Ovaj retki fenomen se ponavlja svake dve do tri godine. Naravno, nije reč o tome da Mesec svetli plavo, već se radi o punom Mesecu, kada je njegova orbita bliža Zemlji nego uobičajeno, odnosno izgleda nešto veći i 30 posto sjajniji nego ‘obični’ pun Mesec.

Plavi Mesec označava pojavu kada se u jednom Mesecu pojave dva puna Meseca, što će se i dogoditi 1. i 31. oktobra.

Kosmički prikaz događa se sedam puta svakih 19 godina, što znači da ćemo sledeći put tu pojavu baš na 31. oktobar videti tek 2039. godine.

Ali, ono što je još zanimljivije jeste to će se Plavi Mesec videti u celom svetu, prvi put posle Drugog svetskog rata.

Ideja o Plavom Mesecu kao drugom punom Mesecu prvi put je spomenuta u časopisu Sky and Telescope, 1946, godine. U članku pod nazivom Once in a Blue Moon, Džejms Hju Pruit, osvrnuo se na priču iz Amanah Maine Farmera iz 1937. godine o toj pojavi, tako što je dao jednostavniju definiciju.

„Sedam puta za 19 godina bilo je – i još uvek ima – 13 punih Meseca u godini. To daje 11 Meseci s po jednim punim Mesecom i jedan Mesec s dva. Ovaj drugi puni Mesec u Mesec dana, kako ga tumačim, zvao se Blue Moon, ali to ne znači da će zasijati plavo“, napisao je.

EarthSky primećuje da se uslovi na nebu moraju savršeno ‘poravnati’ i imati velike čestice prašine ili dima kako bi odražavali nijansu, što čini nepredvidljivim saznanje kada će se takav sjaj pojaviti.

Inače, 2020. godina ima još jednu retku pojavu: Ova godina će imati ukupno 13 punih Meseca na nebu, dok se u većini godina inače dogodi samo njih 12, piše Daily Mail.

Stil.Kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top