Legenda o plavom leptiru: Ovo je sve što morate da znate o životu!

Lifestyle

Legenda o plavom leptiru: Ovo je sve što morate da znate o životu!

Stara legenda koju morate da naučite

Postoji jedna istočnjačka legenda o čoveku koji je izgubio ženu, ali su mu ostale dve male kćerke. Devojčice su bile veoma radoznale, inteligentne i uvek željne znanja. Stalno su iznenađivale oca raznim pitanjima. Ponekad je sa njima delio svoju mudrost, ali često mu je bilo veoma teško da nađe pravi odgovor na njihova pitanja.

Videći nemir kod devojaka, otac je odlučio da ih pošalje kod mudraca koji je živeo na vrhu brda. Mudrac je bez oklevanja odgovarao na skoro sva pitanja sestara. Kako bi videle da li je ona zaista mudar toliko koliko se predstavlja, deca su odlučila da mu postave zamku.

Jedne noći devojke su smislile podmukli plan: da postave mudracu pitanje na koje on neće imati odgovor:

„Kako možemo da nadmudrimo muraca? Šta da ga pitamo, a da on na to pitanje nema odgovor?“ pitala je mlađa sestra stariju.

„Sačekaj ovde, sada ću ti pokazati,“ rekla je starija sestra. Otišla je u šumu i vratila se sat vremena kasnije držeći u rukama torbicu u kojoj je nešto krila.

„Šta je unutra?“

Starija devojčica zavuče ruku u torbicu i izvuče prelepog plavog leptira.

„Kako je lep! Šta ćemo sa njim da radimo?“

„On će nam pomoći da izvršimo svoj plan. Doći ćemo do mudraca, a ja ću kriti leptira u ruci. Pitaću ga da li je ovaj leptir još uvek živ. Ako odgovori da je živ, stisnuću pesnicu i ubiću ga. Ako kaže da je mrtav, pustiću ga. Dakle, njegova odgovor će u svakom slučaju biti pogrešan.“

Devojke potražiše mudraca.

„Mudri starče, možeš li nam reći da li je ovaj leptir, u mojoj ruci, još uvek živ?“

Starac se osmehnu i reče: „Zavisi od tebe. Njegova sudbina je u tvojim rukama.“

*****

Naša sadašnjost i budućnost zavise samo od nas. Kada nešto pođe po zlu u našim životima, ne bismo trebali kriviti druge ljude.

Plavi leptir je naš život. I sami odlučujemo šta će sa njim biti.

Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top