Osam vrsta osipa koji ukazuju na koronu, najčešće se pojavljuju kod dece!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Osam vrsta osipa koji ukazuju na koronu, najčešće se pojavljuju kod dece!

Ovakve promene na koži mogu biti signal korona virusa!

Od suvog kašlja do gubitka čula mirisa, postoji nekoliko simptoma za koje se zna da su povezani sa korona virusom, a sada su naučnici sa Kings koledža u Londonu i Udruženje britanskih dermatologa upozorili da osip na koži takođe može biti znak korona virusa.

Dermatolog dr Veronika Batali, koja je vodila ovo istaživanje rekla je da ono pokazuje da osip kože može bolje da predvidi korona virus od groznice i kašlja, posebno kod dece.

„Otkrili smo da jedno od šestoro dece dobije osip bez ikakvih drugih klasičnih simptoma,“ istakla je ona, piše „Miror“.

Kako je dodala, „većina osipa korona virusa traju nekoliko nedelje i na kraju nestanu. U nekim slučajevima se prepisuju i lekovi ako osip svrbi“.

Slike su prikupljene uz pomoć aplikacije „Covid Symptom Study“ koja je pokrenuta u martu kako bi pomogla naučnicima da prikupe informacije o simptomima korona virusa.

Prikupljeni i analizirani podaci ukazuju da bi osam vrsta osipa mogli da budu znaci korona virusa, uključujući crvenilo na nožnim prstima, ekcem na grudima, kao i pitirijaza odnosno „pityriasis rosea“.

Uz pomoć aplikacije otkriveno je da je oko devet odsto pacijenata sa korona virusom prijavilo osip na telu, na prstima ruku ili nogu, dok su osipi bili dvostruko češći kod dece.

Ovo su vrste osipa na koje bi trebalo da obratite pažnju!

1. Kovid prsti

Kožne promene poznate su kao i „zanoktice“ ili „promrzline“ bile su relativno retke pre korona virusa jer se obično javljaju tokom hladnog perioda i kod ljudi koji verovatno imaju problem sa cirkulacijom prstiju na rukama i nogama.

2. Ekcem na vratu i grudnom košu

Ovaj osip se pojavljuje na vratu i prednjem delu grudnog koša, na mestima izloženim sunčevoj svetlosti. Obično je prilično ružičast i izaziva jak svrab.

3. Usne

Na usnama se može javiti bol i mogu da postanu suve i ljuskave dok se oporavljaju. Takođe se može javiti i bol u ustima.

4. Bubuljičast i mehurast

Ovaj osip se pojavljuje kao crven ili kvrgav, a može se javiti bilo gde na telu, kao što su i laktovi, kolena, zadnji deo ruku i stopala.

5. Pitirijaza

Smatra se da je pitirijaza poreklom virusna, mada to nikada nije dokazano. Obično pogađa mlađu populaciju. Zabeleženo je još više nalaza po ovom obrascu tokom pandemije koji su se prvo pojavili početnim velikim slojem, a nekoliko dana kasnije sa više manjih „pečata“ na trupu ili udovima. Proces čiščenja kože može trajati i nekoliko meseci.

6. Purpura

Obrazac ovog osipa je lako prepoznatljiv jer se pojavljuje u obliku više crvenih ili purpurnih tačaka, a može da izazove i mrlje slične modricama.

7. Urtikarija (koprivnjača)

Urtikarijski osip se javlja prilično rano u infekciji i može dugo da traje, čak i kada osoba više nije zarazna. Osip se pojavljuje iznenada, dolazi i odlazi prilično brzo i obično izaziva jak svrab, a može da zahvati bilo koji deo tela.

8. Virusni osip

Ovo je uobičajeni obrazac viđen kod virusnih infekcija sa simetričnim osipom koji se sastoji od projnih crvenkastih mrlja ili modrica. Može se javiti pre, tokom ili nakon drugih simptoma, ponekad i nedeljama kasnije.

Predsednica Britanskog udruženja dermatologa rekla je da je povezanost između određenih osima i korona virusa sve jasnija, a da je sposobnost porepoznavanja ovih simptoma ključna za smanjenje širenja bolesti.

„Galerija ovih osipa biće neprocenjiv resurs kako za zdravstvene radnike, tako i za članove javnosti, a pomaže u identifikovanju osipa koji mogu da ukažu na infekciju korona virusa, posebno kod onih koji su inače asimptomatski,“ rekla je ona.

Blic

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top