Evo zašto je za dete važna baka po majci: Sve što ona oseća i radi, prenosi se na vaše dete!

pixabay.com

Kuća i porodica

Evo zašto je za dete važna baka po majci: Sve što ona oseća i radi, prenosi se na vaše dete!

Baka – toliko topline, dobrote i naklonosti stane u ovu reč

Najbolje uspomene povezane su sa našim bakama: letnji praznici, ukusne pite, palačinke, miris ljubavi i draga osoba koja je uvek tu za nas….

Priče pred spavanje, buđenje uz miris čaja i džema, bezgranična ljubav…

Iznenađujuće je da većina nas više liči na naše bake, nego na roditelje!

Prema naučnicima, baka po majci je ta koja ima najveći uticaj na detetov život. Ona je ta koja ga uči osnovama života, pravilima i daruje mu svu ljubav i brigu. Veza bake i unučeta je najčvršća i najdublja.

A ispostavilo se da se formira na genetskom nivou. Odavno nije tajna da naša deca, genetski materijal posuđuju od svojih baka. Zbog toga često primećujemo sličnost između naše dece i preminulih rođaka. Stručnjac tvrde da se geni prenose na našu decu i to od bake po majci.

To su, naravno, uopšteni podaci i u svakoj porodici se sve može dogoditi na različite načine. Dete može ličiti na roditelje i na baku i dedu sa očeve strane. Nepotrebno je reći da je genetika složena i nepredvidiva.

Međutim, roditelji moraju da shvate kakvu veliku ulogu imaju najbliži rođaci u sudbini i karakteru njihovog deteta.

Prema rečima stručnjaka, čak i osećanja koja je baka iskusila tokom trudnoće mogu uticati na razvoj njenih unuka. Zapamtite da je blisko srodstvo složen i međusobno povezan organizam. To znači da se naše emocije, ponašanje, dobre i loše navike mogu preneti zajedno sa genima na našu decu i unuke.

Zbog toga je važno biti pažljiv prema svom zdravstvenom i psihološko stanju. Kada nanosimo štetu sebi, svesno i s namerom nanosimo štetu budućim generacijama.

Stil

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top