Evo šta se krije iza laži zvane „Nemam vremena“: Priznajte ovo sebi!

pixabay.com

Lifestyle

Evo šta se krije iza laži zvane „Nemam vremena“: Priznajte ovo sebi!

Nemaš vremena za šta?

Koliko često ste čuli frazu: „Žao mi je, jednostavno nemam vremena“ kao odgovor na poziv prijatelja na kafu ili zahtev za pomoć? Možda ste i sami to nekome rekli. Iako ovo zaista može biti istina, ali u većini sulučajeva realnost je da verovatno lažete kada kažete ovo.

Ovo je prava istina koja se krije iza fraze „Nemam vremena“:

* Ako dobijemo takav odgovor, obično ga shvatamo kao istinu – na kraju krajeva, ko smo mi da ispitujemo koliko ko ima ili nema vremena? Ali podsvesno se često pitamo da li smo upravo dobili brz i lak izgovor. Jedini razlog zbog kojeg i dalje sumnjamo u taj izgovr, je što smo i samo nedavno nešto slično nekome rekli. Pa šta ovo zapravo znači?

* Zaista imate mnogo stvari da uradite i jednostavno fizički ne stižete! Mnogi od nas preuzimaju previše obaveza na sebe, i premda želimo da pomognemo ili da se vidimo sa prijateljima, osećamo da smo pod stresom, jer već imamo mnogo toga da obavimo za taj dan….

* Morate da radite važnije stvari od onoga što vam sugerišu: ovo znači da vam je nešto ili neko važniji u tom momentu.

*Nemate ništa drugo da radite, ali i dalje ne želite da nađete vreme za tog čoveka: hladno vam je ili ste umorni ili ste gladni… Možda u tom momentu zaista želite samoću, dobru knjigu i čašu vina, ali osećate se besno jer morate da lažete da nemate vremena…

*Nemate ništa da radite, ali ne želite da objašnjavate drugima zašto ne želite da im izađete u susret: ponekad je lakše slagati nego objasniti da jednostavno niste za kafu ili ne želite da pomognete. Možda niste raspoloženi i najlakše je reći: „Žao mi je, stvarno nemam vremena!“

Bilo kako bilo, svi znamo da je ovaj odgovor u 90% slučajeva laž. Međutim, niko od nas ne želi da raskrinka osobu koja to kaže, jer i sami pribegavamo ovom odgovoru.

Međutim, ako vam prijatelj na poziv za kafu kaže da nema vremena, preispitajte to prijateljstvo. Rečenicu „nemam vremna“ pročitajte kao „nisi mi važan“.

A sledeći put kada sami zaustite da kažete „nemam vremena“ setite se da ljudi nisu naivni i da će im tada jedna od ovih misli proći kroz glavu:

Toliko ne znaš da se organizuješ, da nikad nemaš vremena.
Toliko si arogantan da ti ne pada na pamet ni da mi objasniš zašto nemaš vremena.
Očigledno ne poštuješ ni moje vreme, ni naše prijateljstvo.

Istina je da ćete uvek naći vremena za osobu do koje vam je stalo, bilo da je to prijatelj, partner ili porodica.

Stil

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top