Dirljiva priča Milene Dravić i Dragana Nikolića

screenshot

Poznati

Dirljiva priča Milene Dravić i Dragana Nikolića

Legendarna Milena Dravić rođena je na današnji dan, 5. oktobra pre 80 godina, a preminula je 14. oktobra 2018. godine.

Priča o Mileni Dravić počinje u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

Milena je odrasla uz majku koja je bila talentovana za pevanja (njeno mišljenje bilo joj je najvažnije), oca fudbalera (zbog žutice je morao da odustane od sporta) i brata Radeta koji je kasnije postao hokejaš.

Pohađala je osnovnu školu Janko Veselinović u Dušanovoj ulici, a zatim Prvu mušku gimnaziju. Njen talenat za scenu primetila je tetka, očeva sestra, pa je Milena po njenom predlogu upisala balet.

Oprobala se i kao manekenka, na prvoj reviji na Kolarčevom univerzitetu prošetala je u đubretarcu.

U svet glume uveo ju je slovenački reditelj František Čap koji ju je zapazio dok je bila u Sarajevu (kod tetke). Ponudio joj je ulogu u filmu Vrata ostaju otvorena.

Igrala je zatim u filmovima „Diližansu snova“, „Zajednički stan“, „Bolje je umeti“, „Uzavreli grad“ i „Leto je krivo za sve“, a prvi susreti sa glumom doveli su je do odluke da upiše Fakultet dramskih umetsnoti u Beogradu.

Kao studentkinja igrala je u filmu „Prekobrojna“. Za tu ulogu Ranke nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

Milena je na snimanju filma „Kako su se volele dve budale“ srela Dragana Nikolića.

U pauzama snimanja otišli su da se venčanju u Opštini Vračar, kuma na venčanju bila je glumica Jelisaveta Seka Sablić, koja je bila velika Draganova prijateljica i koja je ostala bliska Milenina prijateljica. Ljubav. I ništa više. I ništa manje.

Glumački par nije imao dece, ali je Dragan jednom prilikom govorio na tu temu.

– Biti roditelj je jedno iskustvo i nešto što je potrebno svakom živom biću zbog nastanka vrste. Smatram da je to što nemamo decu veliki nedostatak, ne mana, ali jednostavno je tako. To nam daje šansu da svu decu gledamo kao svoju. Mi imamo našu malu nećaku Ivu. Ona nam je nadoknadila sve ono što mi nismo imali i oko nje se okreće ceo naš svet – istakao je tada slavni glumac.

Kada bi se snimio film o priči koja je spajala dvoje glumaca, bilo bi to i više do filma. Supružnici su i sarađivali, a njihov zajednički TV šou „Obraz uz obraz“ jedan je od najkreativnijih i najgledanijih u istoriji naše televizijie.

Glumica koja je dobitnica Dobričinog prstena za životno delo, Zlatnog ćurana za životno delo, višestruka dobitnica Statue Ćuran, Zlatne arene u Puli, nagrade za najbolju glumicu na festivalu u Kanu za ulogu u filmu „Specijalni tretman“, ima umeće vredno svetske slave.

I bila je tokom karijere okružena svetskim legendama, poput reditelja Alfreda Hičkoka. Imala je i priliku da osvane na stranicama čuvenog „Plejboja“. Obećano joj je da će fotografije biti bez vulgarnosti.

Odbila je u ponudi, a posle nekoliko godina je izjavila da nije sigurna da li je dobro postupila.

Vreme je prolazilo, a Milenin talenat tražio je nove uloge. Igrala je u „Nebeskoj udici“, rediteljskom ostvarenju Ljubiše Samaradžića (koji je izjavio da je tajna uspešnosti njegove i Milenine saradnje u tome što su njih dvoje bili veoma slični), „Buretu Baruta“, u predstavi „Harold i Mod“.

Publika je volela i voli Milenu Dravić zbog njenog nesvakidašnjeg talenta, uloga kojima se nesebično davala, doslednosti koju pokazuje i u profesiji i u privatnom životu, odluka koje nisu ugrozile njen status umetnika već su ga samo osnažile, skromnosti, ljubavi koju pruža, lepote.

Zena.blic.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

To Top