Niste sigurni šta da radite sa svojim životom? Za početak, postavite sebi ova dva jako važna pitanja!

Printscreen

Lifestyle

Niste sigurni šta da radite sa svojim životom? Za početak, postavite sebi ova dva jako važna pitanja!

Kada ste bili mali, verovatno ste tačno znali šta ste želeli da budete kad odrastete. Međutim, s godinama ta jasna slika naše budućnosti počinje da se muti, pa mnogi stignu do odlučujućih godina u životu, poput punoletstva, a još uvek ne znaju šta žele da rade i čime žele da se bave.

Jedna od mogućnosti je prihvatiti posao koji se nameće i koji plaća račune, ali gomila istraživanja pokazuju da u nekom periodu takve osobe gorko zažale.

Druga mogućnost je da radite na svom talentu i viziji.

Pa, kako da se izvučete iz trenutne magle i zbrke do mesta gde tačno znate koje korake da preduzmete?

Britanski milijarder i osnivač avio-kompanije Virdžin Atlantik Ričard Brenson ponudio je jednostavan predlog.

Uzmite olovku i papir…

“Šta pobogu treba da radim?” je pitanje koje svaki preduzetnik sebi postavlja u nekom trenutku. Ako se izazovom suočite sa snatiželjom i stavom da možete nešto da uradite, to će pokrenuti vašu karijeru”, piše Brenson.

Međutim, ovo ne mora biti ograničeno samo na preduzetnike.

Bez obzira na to da li ste zaposleni ili osnivač, njegov recept je isti. Uzmite olovku i papir i odgovorite na sledeća dva jednostavna pitanja:

Šta volim?

“Napravite listu stvari koje vas zanimaju i veoma ste strastveni. Nije važno da li su predmeti, ili posao, trivijalni ili ne, ili ako vam se ne čini da vode ka preduzetničkoj ideji – neko bi od toga mogao da pokrene posao”, objašnjava.

Napredni preduzetnici mogu da razmotre koji bi interesi mogli da se usklade sa industrijom kojoj treba poboljšanje.

Ali, strasti mogu da budu moćan izvor inspiracije i u karijeri drugih profesionalaca.

Na primer, Bil Gejts tvrdi da ćete najverovatnije postati veoma uspešni u onome što ste iz zabave radili u srednjoj školi.

Šta ne volim?

Za preduzetnike smetnje mogu da budu moćan izvor startap ideja. Uostalom, ako vās muči, najverovatnije muči i druge ljude, pa će rešenje problema veoma dobro da dođe.

“Mnogi biznisi Virdžin Atlantika su doživeli ekspanziju zbog ogorčenja zaposlenih koje su izazvale greške druge kompanije”, svedoči Brenson.

Zvuči veoma jednpostavno, ali je takođe i veoma koristan podsetnik da shvatite da vas ništa čarobno neće naterati da uzmete svoj život u svoje ruke. Istina je i jednostavna i teška. Tražite u srcu ono što vas zaista pokreće i to je jedini način da krenete.

…i onda eksperimentišite

Šta je sledeće? “Odvojite malo vremena za razmišljanje o tome da li možete da postupite prema ovim stavkama kako biste svet učinili boljim mestom za sebe”, piše Brenson.

Jednom kada postavite hipoteze o tome kako treba da izgleda vaša karijera, treba da razmišljate kao naučnik i da svoje ideje potvrdite ekperimetima

Ili Brensonovim rečima: “Vreme je da počnete da testirate svoje ideje”.

Bizlife

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top