Koji su zaista simptomi postporođajne depresije

pixabay.com

Kuća i porodica

Koji su zaista simptomi postporođajne depresije

Ne ignorišite ih

Postporođajna depresija – Simptomi koje ne smete zanemarivati

Postporođajna depresija ne bira koju ženu će zahvatiti i u kojoj meri. Ipak sa njom se uspešno možete izboriti ukoliko na vreme reagujete. Bilo da ste rodile prvo ili drugo, treće, dete, morate voditi računa kako se osećate i na koji način se ophodite prema malenom biću koje je tek stiglo na svet.

Prema brojim naučnim studijama, 15 posto žena nakon porođaja uopšte nije srećna niti uživa u prvim trenucima sa tek rođenim detetom. Razlog tome nije spoljašnji, već postporođajna depresija.

Postporođajna depresija je povezana s padom nivoa hormona i može biti veoma opasna ako se ne leči. Puno žena ćuti o ovom problemu pa je jako važno ukazati na njene simptome. Žene koje prolaze kroz ovaj vid depresije često su zatvorene i ne žele da komuniciraju čak ni sa svojim najbližima, piše portal “Wall”. Njima je već dovoljno teško i uverene su da ih niko drugi ne razume.

Žene tada gube interes za one stvari u kojima su nekada uživale, i ovo često budi glavni pokazatelj da nešto nije u redu. Još jedan od znakova postporođajne depresije je gubitak apetita ili prejedanje. Kao rezultat toga, majka bi mogla da izgubi ili dobije puno kilograma, što za nju ni fizički ni psihički ne bi bilo zdravo.

Žene koje posle porođaja nagoveštavaju ili se čak šale o smrti, samoubistvu ili kako žele da povrede nekog drugog, treba shvatiti ozbiljno. Osim toga, jedan od znakova je i kada žena prečesto plače. Ako ih pitate zašto plaču, možda vam neće reći razlog jer ga neće ni znati.

Takođe, ako je žena iscrpljena, ali nikako ne može da se odmori dok dete spava ili pak sve vreme spava, to bi moglo biti upozorenje da joj treba pomoć. Osim toga, žene u postporođajnoj depresiji veoma je lako naljutiti jer su razdražljive i anksiozne.

hellomagazin.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top