4 NAČINA DA SE REŠITE HOLESTEROLA BEZ IKAKVIH LEKOVA!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

4 NAČINA DA SE REŠITE HOLESTEROLA BEZ IKAKVIH LEKOVA!

Smanjivanje nivoa lošeg holesterola u krvi možete početi jednostavnim promenama u načinu ishrane.

1. IZBACITE NAJGORE MASTI

A najgore su, po mišljenju stručnjaka, takozvane „trans masti“.

Ove masti nastaju tako što se u tečne masnoće dodaje vodonik kako bi se pretvorile u čvrsto stanje, a cilj je, pre svega, da se produži rok trajanja namirnica kojima se dodaju.

Proizvođači brze hrane su ih prihvatili oberučke jer se mogu koristiti više puta. I premda je pritisak javnog mnjenja toliki da trans masti nestaju iz proizvoda mnogih kompanija, ipak ih ima, naročito u pekarskim prioizvodima. U restoranima i prodavnicama kuvane hrane ne možete znati koliko ih koriste…

Zasićene masti takođe mogu biti rizičan uzrok povišenog holesterola, ali nutricionisti se slažu da smete jesti manje količine – do 4 žumanca nedeljno, a belanaca koliko god želite.

Puter i punomasni sirevi? Samo pomalo i to ne češće od jednom u petnaest dana.

2. JEDITE VIŠE NAJBOLJIH MASTI

Nezasićene masnoće obaraju holesterol – preporučuju se suncokretovo i maslinovo ulje, kao ulje semenki grožđa i konoplje.

Dobre su i masne ribe – tunjevina, losos, haringa i skuša. Jedite više semenki i orašastih plodova.

3. JEDITE HRANU JARKIH BOJA

Što su namirnice jačih boja, to je više blagotvornih sastojaka u njima – fitosteroli obaraju holesterol – znači, jedite povrće tamnozelenog lišća, šargarepu, paradajz, jagode, šljive, borovnice!

4. NE JEDITE HRANU SA RAFINIRANIM SASTOJCIMA.

Izbacite belo brašno, beli pirinač, belišećer. Pripremajte hleb i obroke koristeći integralno brašno i pirinač, kao i ovsene pahuljice.

Zapamtite da sve masnoće – bilo dobre ili loše – imaju 9 kalorija po gramu. To znači, oko 100 kalorija u samo jednoj kašičici.

Kad već menjate ishranu kako biste se oslobodili lošeg holesterola, onda bi bilo dobro i da počnete da vodite računa o ukupnom broju kalorija koje dobijate iz masnoća.

Lepa&Srećna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top