7 neverovatnih načina na koje ljubav menja naš mozak!

Ljubav i seks

7 neverovatnih načina na koje ljubav menja naš mozak!

Naučno je dokazano da kada se zaljubimo naš frontalni korteks počinje da se isključuje

Kad se zaljubimo, često pomislimo na čuda koja se dešavaju u našem srcu i našoj duši. Ali, retko kada pomislimo kakve se promene događaju u našem mozgu. Naučnici tvrde da ljubav menja način na koji razmišljamo.

Evo koje promene se događaju u našem mozgu kad izgubimo glavu za nekim.

1. Osećate se kao zavisnik
Ljubav je kao droga, to vam je verovatno odavno poznato. Pri samoj pomisli na voljenu osobu preplavljuje nas euforija, što se događa i zavisnicima kada uzmu narkotike. Naravno, zaljubljivanje je mnogo prikladnije i izaziva zdravu zavisnost, ali budimo iskreni – kad se zaljubimo, postajemo zavisnici (od druge osobe).

2. Počinjete da razmišljate u množini
Više nije samo “ja, ja i ja”. Sada razmišljate u množini i vaš mozak se uopšte ne muči da se “prešalta” sa “ja” na “mi”. Od rođenja smo povezani sa majkama i, na iznenađenje naučnika, ova veza se transformiše i menja svaki put kad se zaljubimo. Naime, veza koju imamo sa “drugom polovinom” ili detetom je mnogo snažnija od veze koju imamo sa majkom.

3. Postajete mudriji
Zaljubljivanje je dobro za naše srce, ali i za naše mentalno zdravlje. Kod zaljubljenih osoba registrovan je viši nivo dopamina koji je u vezi sa zadovoljstvom i euforijom. Pored toga, studije pokazuju da ljudi koji su u pozitivnim, zdravim vezama žive duže, srećniji su, mudriji i imaju bolje mentalno zdravlje.

4. Shvatate važnost podrške
Jedna od najvećih prednosti zaljubljivanja je što ćete naučiti kako da se oslonite na drugu osobu i kako da se ona oslanja na vas u teškim životnim situacijama. Izgradnja poverenja u vezi je presudna, a vaš mozak vam u tome i te kako pomaže.

S druge strane, naučno je dokazano da kada se zaljubimo naš frontalni korteks – deo mozga zadužen za rasuđivanje – počinje da se isključuje. Kad smo zaljubljeni, manje je verovatno da ćemo biti kritični ili skeptični prema osobi do koje nam je stalo.

5. Zaboravljate na stres
Leptirići u stomaku mogu da se pretvore u reptile svaki put kad nas dodirne osoba u koju smo zaljubljeni. U zdravim, stabilnim vezama držanje partnera za ruku dovoljno je da eliminišete stres, snizite krvni pritisak, ublažite fizički bol i popravite zdravlje. Zdrava, ohrabrujuća veza zapravo poboljšava naše fizičke funkcije i pozitivno utiče na rad mozga.

6. Blistate, ali stvarno
Ako ste se ikada zapitali šta je ključ dugovečnosti veze, nauka je ponudila odgovor. U studiji koja je procenjivala parove koji su sebe definisali kao “ludo zaljubljene”, naučnici su otkrili da su im centri za nagrađivanje u mozgu zasvetleli tek kada su ugledali fotografije voljene osobe.

U centru za stres istraživači su otkrili smanjenje aktivnosti osvetljenja. Želimo vam da centri u vašem mozgu što duže svetle, jer ćete tako i vi duže blistati – i pojedinačno i u paru!

7. Osećate sigurnost
Slično vezama koje se stvaraju između majke i bebe, i u emotivnim vezama stvara se osećaj sigurnosti između partnera. Kako starimo i menjamo se, tako naše telo pamti moždane cikluse i faze kroz koje smo prošli u mladosti, pa kad se osetimo iznova povezanim sa osećajem kad smo bili beba, preplavljuju nas sigurnost i zadovoljstvo.

Istraživanje je takođe pokazalo da kada osećamo ljubav prema nekome to isključuje deo našeg mozga koji kontroliše strah i negativne emocije.

Telegraf.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

To Top