Pfizerova vakcina do 90% delotvorna u sprečavanju korone: „Svetu konačno možemo da ponudimo nadu“

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Pfizerova vakcina do 90% delotvorna u sprečavanju korone: „Svetu konačno možemo da ponudimo nadu“

Vakcina iza koje stoji američki farmaceutski gigant u fazi 3 pokazala je izvanredne rezultate

Američka farmaceutska kompanija Pfizer objavila je da raniji uvid u podatke o vakcini protiv kovida 19 sugerišu da bi ona mogla da bude 90 odsto delotvorna u sprečavanju virusa.

To ipak ne znači da će vakcina biti uskoro gotova. Radi se, naime, o privremenoj analizi nezavisnog odbora za praćenje podataka koji je proučio 94 dosad zabeležene infekcije u studiji u kojoj je bilo uključeno gotovo 44.000 ljudi iz SAD i pet drugih zemalja.

Efikasnost vakcine merena je upoređivanjem broja učesnika zaraženih novim koronavirusom u grupi koja je primala vakcinu i u placebo grupi, „sedam dana posle druge doze“ i 28 dana nakon prve.

Navodi se da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata.

– Danas je sjajan dan za nauku i čovečanstvo. Prvi set rezultata našeg ispitivanja vakcine kovid-19, faze tri, pruža početne dokaze o mogućnosti naše vakcine da spreči kovid-19 – rekao je Albert Burla, predsednik i izvršni direktor kompanije Pfizer.

Nemački „Bionteh“ koji zajedno sa kompanijom Pfizer razvija vakcinu najavio je da će sa „Pfizerom“, najverovatnije iduće nedelje, zatražiti dozvolu nadležne američke institucije za lekove (FDA), prenosi Tanjug.

Visok procenat onih koji su zaštićeni čini nalaze ubedljivim. Regulatori su rekli da bi odobrili vakcinu koja je efikasna samo 50 odsto – štiteći polovinu onih koji je dobiju, navodi Rojters.

telegraf.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top