Surova istina o carskom rezu

pixabay.com

Kuća i porodica

Surova istina o carskom rezu

Zamislite da vas pošalju na neku običnu operaciju a po izlasku iz sale vas čekaju sa malom bebom i kažu vam da se od sada morate brinuti o njoj i pored toga što osećate neverovatnu bol. E baš to vam je carski rez!

Carski rez je postao mega popularan, čini se da broj porođaja carskim rezom veoma brzo raste i mnoge žene se iskreno izjašnjavaju da žele da se porode na taj način. Izgleda im lakše i jednostavnije da ne dožive bol i ne pucaju, a šivenje im svakako ne gine. Zašto sve to ne preskočiti i lepo zakazati carski rez. Kao da niko ne razmišlja da je u pitanju operacija.
A kada krene “rat” između majki koje su se porodile prirodnim putem i “carica”, ove prve obično viknu “Pa ti ni ne znaš kako porođaj boli!”

Oh da, ne znam, verujte mi, i vi nemate pojma kako carski rez boli.

Tu misteriju je nedavno pokušala da razotkrije majka Rej Li koja je na Fejsbuku objavila sliku svog carskog reza, dajući na znanje mnogim majkama kako je carski rez sve samo ne jednostavniji način porođaja.

“Oh da, ne znam, verujte mi, i vi nemate pojma kako carski rez boli!”

Tu misteriju je nedavno pokušala da razotkrije majka Rej Li koja je na Fejsbuku objavila sliku svog carskog reza, dajući na znanje mnogim majkama kako je carski rez sve samo ne jednostavniji način porođaja.

Znate li vi uopšte šta znači carski rez? Deset i više centimetara dugačak rez kroz koji izvuku vašu bebu a pre toga preseku sve slojeve materice i vaše organe doslovno pomere da ne smetaju. Verujte da to nije način na koji sam zamišljala dolazak svog sina – napisala je ova majka uz svoje iskustvo sa oporavkom.

Niste ni svesni koliko vašem telu trebaju trbušni mišići. A kada imate ovakav rez treba da znate da danima nećete moći da se okrenete i uradite gomilu stvari za koje inače nesvesno koristite stomak. Kada se samo setim tog prvog dana u bolnici. Druge porodilje šetaju po bolnici a ja ležim u krevetu nepokretna. A kada vam sestre kažu da morate ustati da se istuširate, ne možete da verujete da ste sposobni za to! Bol je neizdrživ- osećate probadanje ne samo u predelu reza, već mnogo, mnogo dublje.

Za samo jedan okret, kako bi ste podojile vaše dete potrebno vam je ne nekoliko minuta i decilitri znoja da savladate taj napor.
E sad, zamislite da vas pošalju na neku običnu operaciju a po izlasku iz sale vas čekaju sa malom bebom i kažu vam da se od sada morate brinuti o njoj i pored toga što osećate neverovatnu bol. E baš to vam je carski rez!

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top