Slobodne žene većinom žive bolje od udatih: Naučnici objašnjavaju zašto

pixabay.com

Lifestyle

Slobodne žene većinom žive bolje od udatih: Naučnici objašnjavaju zašto

Žene koje se nisu udale i nemaju decu najsretnija su podgrupa u populaciji, a statistički gledano one žive duže od ostalih.

Paul Dolan profesor na jednom Londonskom univerzitetu tvrdi da se tradicionalni obrasci uspeha više ne mogu dovestu u vezu sa srećom.

On ističe da se to posebno odnosi na brak i odgajanje dece. Osobe koje su u braku će reći da su srećne samo u slučaju kada je njihov partner pored njih, a kada su sami većina će ih reći kako su nesrećni u braku. Muškarci imaju veću korist od braka.

Muškarci koji su u braku manje rizikuju, više zarađuju i duže žive. Sa druge strane žene sve to moraju da trpe i žive kraće u odnosu na žene koje nisu u braku.

„U čitavoj populaciji najzdravije i najsretnije su žene koje se nisu udavale i koje nemaju decu“, kaže Dolan.

U svojoj knjizi pod nazivom „Happy Ever After“ iznosi rezultate istraživanja koja ih je provela kompanija „American Time Use Survey“. Anketom su upoređeni nivoi uživanja i nezadovoljstva među muškarcima i ženama, bez obzira na to jesu li bili venčani, slobodni, razvedeni ili su im supružnici preminuli.

Rezultati su pokazali da je nivo sreće kod onih koji nisu bili u braku veći u odnosu na one koji su u braku. Ostale su studije pokazale korisne strane braka i kod žena i kod muškaraca kada su u pitanju zdravlje i financije. Brak nikako ne utiče pozitivno na žene.

Udate žene kada dođu u srednje godine imaju veći rizik da obole od neke hronične bolesti u odnosu na slobodne žene.I premda je dobrobit samačkog načina života žena bez dece dokazana, i dalje vlada uvreženo mišljenje da su brak i deca siguran znak uspeha, što upućuje na to da i u modernim vremenima još uvek vlada stigma zbog koje se mnoge neudane žene osećaju nesrećno i neispunjeno, kaže Dolan.

Infpult

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top