Otkriven lek koji u roku od 24 sata sprečava širenje korone kod zaraženih

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Otkriven lek koji u roku od 24 sata sprečava širenje korone kod zaraženih

Lečenje infekcije virusom SARS-CoV-2 novim antiviralnim lekom Molnupiravirom u potpunosti suzbija prenos virusa u roku od 24 sata, objavili su istražitelji Instituta za biomedicinsku nauku na američkom Univerzitetu Georgia, objavljeno je na službenoj web stranici ove ustanove.

Grupa stručnjaka predvođena dr. Richardom Plemperom, uglednim univerzitetskim profesorom, je originalno otkrila kako ovaj lek ima dejstvo protiv virusa gripe, a kasnije isti lek primenila na virusu SARS-CoV-2.

„Ovo je prva proba oralnog leka koji brzo blokira prenos SARS-CoV-2“, rekao je Plemper. „MK-4482 / EIDD-2801 mogao bi promeniti situaciju.“

Prekid širokorasprostranjenog prenosa korona virusa u zajednici dok se iščekuje masovna vakcinacija od ogromne je važnosti u borbi protiv Covid-19 i za ublažavanje katastrofalnih posledica pandemije.

Budući da se lek može uzimati na usta, lečenje se može započeti u ranoj fazi, zbog potencijalno trostruke koristi: inhibirati napredovanje pacijenta do teške bolesti, skratiti zaraznu fazu kako bi se olakšala emocionalna i socioekonomska naknada duljeg izoliranja pacijenta i brzo smirivanje izbijanja lokalnih epidemija.

„Rano smo primijetili da MK-4482 / EIDD-2801 ima delovanje širokog spektra protiv respiratornih RNA virusa i da lečenje zaraženih životinja unoseći im lek na usta smanjuje količinu rasprostranjenih virusnih čestica, dramatično smanjujući prenos“ rekao je Plemper. „Ova svojstva učinila su MK-4482 / EIDD / 2801 snažnim kandidatom za farmakološku kontrolu COVID-19.“

U studiji objavljenoj u Nature Microbiology, Plemperov tim prenamenio je MK-4482 / EIDD-2801 protiv SARS-CoV-2 upotrebivši vevericu kao model za ispitivanje učinka leka na zaustavljanje širenja virusa.

„Verujemo da su veverice relevantan model prenosa jer lako šire SARS-CoV-2, ali uglavnom ne razvijaju ozbiljnu bolest, koja jako podseća na širenje SARS-CoV-2 u mladih odraslih osoba“, rekao je dr. Robert Cox, ko-autor studije.

Istraživači su zarazili vevericu s SARS-CoV-2 i započeli lečenje s MK-4482 / EIDD-2801 a životinja je počela ispuštati virus iz nosa.

„Kada smo u istom kavezu zajedno smestili zaražene, a zatim lečili izvorne životinje s neobrađenim kontaktnim vevericama, niti jedan od kontakata nije se zarazio“, rekao je Josef Wolf, doktorand u laboratoriju Plemper i učesnik studije.

Ako se ovi podaci zasnovani na vevericama prenesu na ljude, bolesnici s COVID-19 lečeni lekom mogu postati neinfektivni u roku od 24 sata nakon početka lečenja.

MK-4482 / EIDD-2801 nalazi se u naprednim kliničkim ispitivanjima faze II / III protiv infekcije SARS-CoV-2.

N1

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top