TAMJAN ČINI ČUDA ZA ZDRAVLJE! Leči disajne infekcije, smanjuje upale u organizmu!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

TAMJAN ČINI ČUDA ZA ZDRAVLJE! Leči disajne infekcije, smanjuje upale u organizmu!

Tamjan se često koristi u crkvenim obredima, u meditaciji ili kao osveživač porostora, a često zaboravljamo koliko je zapravo lekovito dejstvo ove mirišljave smole.

Tamjan je vrsta mirišljave smole koja se dobija od azijskih i afričkih stabala Boswellia. Karakterišu ga brojne lekovite moći, a izuzev crkvenih obreda paljenja, njegova upotreba na Zapadu je vrlo retka. Tamjan, kao i eterično ulje tamjanovac ima pozitivne karakteristike na ljudsko telo, a koristi se u kozmetici, aromaterapiji, religijskim obredima kao i u lečenju već 5.000 godina.

U ajurvedi nalazi primenu kao lek protiv artritisa, služi za ubrzano zaceljivanje rana, ženske hormone dovodi u ravnotežu i štiti od infekcija. U Egiptu su se uz pomoć tamjana balzamovala tela, te nije čudo što je njegova cena bila ravna ceni zlata.

„Činjenica da je tamjan i njegova upotreba starija od pisanih podataka, govori sasvim dovoljno o važnosti te smole, odnosno eteričnog ulja. Zbog njega su se vodili ratovi, kriza je zahvatala države zbog ekonomskog značaja „znoja bogova“ kako su tamjan zvali Egipćani,“ započinje priču aromatereapeut Saša Radulović.

Tamjan smanjuje upale u organizmu

Na Zapadu je tamjan najpoznatiji po svojim protivupalnim svojstvima, koje zahvaljuje aktivnim sastojcima kao što su seskviterpeni, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.

„Tamjan usporava i produbljuje disanje, što ga čini idealnim saveznikom u postizanju harmonije uma i tela, te umirenju prenapregnutog nervnog sistema,“ kaže Saša Radulović. Njegova protivupalna svojstva korisna su i kod održavanja zdravlja usne šupljine. Na Bliskom istoku ljudi imaju običaj da žvaću i smolu tamjana jer ova aktivnost poboljšava zdravlje zubi i desni i sprečava nastanak infekcija. Tamjan poboljšava i cirkulaciju krvi, koristan je u ublažavanju simptoma Kronove bolesti i lečenju različitih cista.

Antikancerogena svojstva tamjanovca

„Destilacijom vodenom parom oleorezina dobija se eterično ulje tamjanovca visokog udela monoterpena koji su, na međunarodnom simpozijumu aromaterapeuta u San Francisku 2015. godine, bili istaknuti kao izuzetno blagotvorna jedinjenja u eteričnim uljima,“ ističe Radulović.

Kakav tamjan odabrati?

Tamjan se može naći u različitim oblicima, a nabavlja se u prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama. Smola se najčešće uvozi iz Indije i koristi se za lečenje nekih bolesti.

Kako da pomoću eteričnih ulja napravite aromatizovanu voduKako da pomoću eteričnih ulja napravite aromatizovanu vodu
Jedan od najlakših načina korićenja eteričnih ulja u ishrani je dodavanje nekoliko kapi određenog ulja namirnicama, ili još bolje…
Ukoliko pomešate smolu sa 80% alkoholom pripremićete potentnu tinkturu. Tu su i razna ulja, kreme, mirisni štapići, kao i kapsule za unutrašnju primenu.

„Moderna fitoaromaterapija najviše pažnje poklanja eteričnim uljima, koja su izrazito botanički složena, a najkvalitetnije smole dolaze iz Omana i Somalije,“ tvrdi Radulović. Eterično ulje tamjanovca koristi se za inhalacije, masaže i kupke koje smanjuju posledice stresa, napetosti i depresije. Na našem tržištu u ponudi je arapski tamjanovac i sveži indijski tamjanovac.

Izvor: Zadovoljna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top