Doktorka Grujičić upozorava na opasnosti ALTERNATIVNE MEDICINE i ekstremnih rešenja!

Foto printscreen RTS

Lepota i zdravlje

Doktorka Grujičić upozorava na opasnosti ALTERNATIVNE MEDICINE i ekstremnih rešenja!

Kada je čovek teško bolestan, hvata se za slamku spasa i u očaju poseže za ekstremnim rešenjima i lekovima, a koja najčešće pronalazi na Internetu. Od konzumiranja buba, preko ispijanja urina do mnogo opasnijih „lekova“ poput krečne vode, ljudi su spremni da probaju sve i svašta ne bi li se spasili, Nažalost, posledice ovakvog lečenja gotovo uvek imaju tragičan epilog.

Iako je u današnje vreme skinuta stigma sa „alternativne medicine“, lekari ipak apeluju da se pacijenti ne leče sami, već da se o svakoj mogućoj terapiji prvo posavetuju sa svojim lekarom. Jer opasnosti od „neproverenih lekova“ su ogromne.

O opasnostima lečenja preko interneta, koje je sve češća pojava u današnje vreme, govorila je i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju u Kliničkog centra Srbije, dr Danica Grujičić koja se u svojoj praksi susretala sa slučejevima gde se ovakav vid lečenja završio tragično, prenose Novosti.

– Kada je u pitanju alternativa i altrnativno lečenje, imali smo pacijentkinju koja je spržila jednjak zato što je njena ćerka pročitala na intenetu da krečna voda topi tumor. Onda smo imali i pacijentkinju koja je umrla od gladi jer je pročitale negde na internetu, ako ne jedete, tumor neće imati čime da se hrani itd. To su strašne stvari i upravo zato govorim da je internet opasnost – kaže doktorka Grujičić.

– Jedno vreme je bio popularan vitamin B17. Vi ne znate kakve komplikacije su bile sa funkcijom jetre kod pacijenata koji su ga uzimali. Jetra je prečišćivač organizma i vi onesposobite svoju jetru zato što pijete nekakvu alternativu. Zato, nikakva alternativa dok ne razgovarate sa svojim onkologom, svojim lekarom – kaže dr Grujičić i dodaje:

– Loša strana interneta je što svako ko se ne razume u medicinu, ne da se ne razume, nego nema pojma ni o čemu, dozvoljava sebi da priča o vrlo ozbiljnim stvarima. Mogu da razumem kad neko kaže da koristi neku biljku i oseća se dobro. To mogu da razumem. Ali da neko nudi lek za rak, a da to nije ispitano od strane zvanične medicine, to je apsolutno nedopuštena kategorija – oštro je zaključila.

Kurir.rs/Novosti

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top