SAVETI DOKTORA KOJI JE BIO U „KANDŽAMA“ KORONE

Lepota i zdravlje

SAVETI DOKTORA KOJI JE BIO U „KANDŽAMA“ KORONE

Jedna od najčešćih nedoumica koja muči ljude je zašto neki pacijenti koji imaju simptome korone dobiju antibiotike, a nek ne, već im se prepišu tek kada im se stanje pogorša.

„Upotrebe antibiotika u prvih nekoliko dana je diskutabilno. Ako se radi o virusnoj bolesti, nije neophodno davati antibiotike u prvih nekoliko dana. Dajemo ih obično kod starijih ljudi gde očekujemo superinfekcije bakterijske ili neke komplikacije“, rekao je za RTS, gastroenterolog dr Dino Tarabar, koji je i sam bio inficiran korona virusom.

On napominje da lečiti viruse antibioticima može da bude problematično, jer lekovi mogu da unište okolnu, saprofitnu floru i klinička slika će se pogoršati. „Klinička slika gripa, prehlade i korone u jednom trenutku može biti identična i nije lako to proceniti samo na osnovu jednog kontakta. Na plućima ne morate da čujete baš ništa i to može da zavede“, priča i dodaje da je bilo slučajeva u „Dragiši Mišoviću“ gde su tek na skeneru videli obostranu upalu pluća.

Doktor je posebno apelovao svi koji posumnjaju da su zaraženi ne čekaju, već da se jave u kovid amulantu čim osete simptome.

„I ja sam čekao pet dana da vidim šta se dešava“, kaže doktor da i lekari nekada greše.

Koji su to simptomi znak za alarm, doktor kaže – respiratorni.

„Gubitak daha, otežano disanje, nedostatak vazdiha, bolovi u mišićima, to je nešto što uz temperaturu koja ne spada i vraća se i posle uzimanja lekova poput paracetamola, znak da treba da se jave ponovo jer je vrlo moguće da dolazi do razvoja kliničke slike. Bolest se može manifestovati i prolivima, ali najveći broj pacienata će imati respiratorne tegobe. Poenta je da se ne leče kod kuće i kasnije, kada dođu u jako teškom stanju, veoma ih je teško izvući“, kaže dr Tarabar.

Koliko mogu suplementi da pomognu, i da li možemo da se predoziramo i preteramo sa unosom, doktor kaže:

„Vitamin D, C, magnezijum, cink selen, probiotici se preporučuju“, kaže dr Tarabar. „D vitamin je antiinflamatoran i njega uzimamo redovno inače, pogotovo u zimskom periodu, obavezno uz obrok sa malo masti ili ulja. Dobro ga je uzimati preventivno i za one koji nisu inficirani. On ima svoju antiinflamatornu ulogu i preventivno se daje 2.000 jedinica dnevno kod potpuno zdravih osoba. Vitamin C preporučujem 5-6 g dnevno u tri različite doze, Vitamin D, magnezijum i cink ne treba uzimati u usto vreme jer oni idu na iste receptore“, kaže da se neće preterati sa vitaminom D.

„D vitamin ne treba uzimati ujutru, nego popodne, kao i magnezijum. Probitike treba uzimati, pogotovo što se sada daju antibiotici, koji uništavaju saprofitnu floru“, kaže dr Tarabar i dodaje da cena kod odabira suplemenata ne igra bitnu ulogu.

Balkanpress

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top