Deca starija od 4 godine moraju da nose maske u zatvorenom i na otvorenom onda kada nema distance

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Deca starija od 4 godine moraju da nose maske u zatvorenom i na otvorenom onda kada nema distance

Najnovija vladina Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, u kojoj su detaljno navedene najnovije mere stupa na snagu u nedelju, piše Blic.

U najnovijoj Uredbi koja je juče usvojena na sednici Vlade Srbije do detalja je objašnjena nova mera vezana za test na koronu i ulazak u Srbiju, koja stupa na snagu 20. decembra.

Novost je i to da su deca starija od četiri godine dužna da nose zaštitne maske, a to je mera o kojoj se u poslednje vreme uopšte nije govorilo niti raspravljalo u javnosti. Ovo naročito zbunjuje zbog toga što smo uveravani da deca mlađeg školskog i vrtićkog uzrasta nisu dobri prenosioci i da nemaju teže oblike bolesti.

U članu 6 ove uredbe se dobro poznata pravila vezana za to gde je maska obavezna, ali se dodaje i ovo:

“Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od 4 godine nose zaštitnu masku u slučajevima iz st. 1–3. ovog člana (u zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezbediti distancu veću od dva metra).”

Nismo uspeli da saznamo da li će ova obaveza važiti i u vrtiću i da li će se od jedne vaspitačice koja često čuva i po 30 mališana očekivati da brine o tome da li nose maske.

Zelenaucionica

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top