Dr Grujičić UPOZORAVA: Tri grupe pacijenata, ako osete simptome korone, ODMAH moraju kod lekara

Printscreen

Lepota i zdravlje

Dr Grujičić UPOZORAVA: Tri grupe pacijenata, ako osete simptome korone, ODMAH moraju kod lekara

I ona sama je preležala opaki virus i kaže da joj je bilo potrebno dosta vremena da se vrati ranijim aktivnostima

Doktorka Danica Grujičić upozorila je sve koji obole od korone da ne čekaju da se jave lekaru.

I ona sama je preležala opaki virus i kaže da joj je bilo potrebno dosta vremena da se vrati ranijim aktivnostima i naglašava da je korona i dalje nepoznanica za lekare.

Objašnjava da je za kovid 19 karakteristično to da izaziva tromboembolijske komplikacije u celom organizmu.

“Dešava se nešto što smo do sad gledali samo u naučno-fantastičnim filmovima. Dešavalo se da ne mogu pacijentu da izvuku krv za analizu zato što je krv toliko zgrušana. Zato je bitno da svi oni koji nisu lekari, koji ne znaju da li imaju faktore rizika da odu kod svog lekara opšte prakse jer oni mnogo znaju o kovidu 19″, objašnjava direktorka Instituta za onkologiju.

Reanimacija u roku od dva sata

Dodaje da je bolest takva da se dešavaju drastična pogoršanja zdravstvenog stanja iz sata u sat.

“Znači, vi sada razgovarate sa pacijentom, nakon dva sata javljaju da su ga reanimirali”, objašnjava kako može da bude neizvestan tok bolesti Grujičićeva i dodaje da je zato veoma važno da se građani jave lekaru čim osete prve simptome.

“Čim osetite simptome, odmah se javite lekaru i odmah lezite u krevet. Pogotovo oni koji imaju u porodici nekog ko je imao tromboemboliju ili slično, zatim ljudi koji su imali problem sa venama na nogama, žene koje su imale ginekološke operacije moraju da se jave lekaru kako bi primili “Fraksiparin” koji razređuje krv toliko i sprečava da dođe do zgrušavanja”, istakla je direktorka Instituta za onkologiju gostujući u emisiji RTS Ordinacija.

Prema njenim rečima, u narednom periodu treba izbegavati okupljanja, a naročito tržne centre koji su, kako tvrdi, najveći izvor infekcije.

“Ja razumem mlade ljude i normalno je da žele da se druže, ali sad velika okupljanja nisu dobra. Ja sam uvek bila protiv tih kutija od tržnih centara. Važan je vazduh i prorodna ventilacija, a toga nema u tržnom centru”, navela je dr Grujičić i dodala da ako hoćemo da se zaštitimo, ubuduće gradimo otvorene tržne centre ili bar one u kojima je omogućena prirodna ventilacija.

Važni vitamini C i D

Pacijentima koji su oboleli od kovida savetuje da budu disciplinovani, da slušaju preporuke lekara, ali da osluškuju svoj organizam.

Važno je da se uzimaju vitamini C i D, kao i da se unosi mnogo tečnosti.

“Malo prirodni imunitet, malo vakcina i staće epidemija. Neću da čujem da ne možemo da pobedimo koronu”, izričita je profesorka Danica Grujičić.

Izvor: RTS/OBJEKTIV.RS

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top