Nestorović još jednom bio u pravu: Ono o čemu je pričao još u martu, naučnici tek sada potvrdili!

Printscreen/Instagram

Lepota i zdravlje

Nestorović još jednom bio u pravu: Ono o čemu je pričao još u martu, naučnici tek sada potvrdili!

Univerzitet Harvard je juče objavio podatke najnovijeg istraživanja

Kada smo još u martu, na početku epidemije korona virusa u Srbiji razgovarali sa dr Branimirom Nestorovićem, rekao nam je da će prenos korona virusa usporiti tokom leta, ali da za to neće biti zaslužne visoke temperature.

– Bitan je indeks ultravioletnog zračenja koji mora da bude preko 3 da bi ubio virus, a ne temperatura. Evo, recimo u Australiji je sad toplo, virus se i dalje širi. Doduše, ne mnogo. Nije toliko temperatura važna, nego indeks UV zračenja jer su ti zraci oni koji ubijaju virus. Čim ta brojka bude preko 3, može se očekivati da epidemija krene da se smiruje – rekao nam je tada.

Sada su i rezultati novog istraživanja Univerziteta Harvard pokazali da prirodne varijacije ultraljubičastog zračenja utiču na širenje kovida, ali da je njihov uticaj skroman u poređenju sa preventivnim merama.

– Razumevanje potencijalne sezonalnosti prenosa kovida moglo bi pomoći u našem odgovoru na pandemiju u narednim mesecima. Ovi nalazi pokazuju da kovid 19 može imati sezonski obrazac, šireći se brže zimi kada je manje UV zračenje nego leti – rekao je Džonantan Proktor.

Analizirajući dnevne podatke o kovidu i vremenske podatke iz preko 3.000 administrativnih regiona u više od 170 zemalja, Proktor je otkrio da je širenje kovida kroz populaciju obično bile niže u nedeljama nakon većeg izlaganja UV zračenju.

Tim je analizirao podatke na više načina i dosledno utvrdio da što je veći UV, to je širenje kovida niže, ali ostaje nejasno šta pokreće taj efekat. Može biti da UV zračenje uništava virus na površini ili u aerosolima, ili zato što tokom sunčanih dana ljudi više borave napolju. Moguće je čak i da UV smanjuje osetljivost kovida stimulisanjem prirodne proizvodnje vitamina D i jačanjem imunološkog sistema.

Sezonalnost kovida je misterija otkako se bolest pojavila pre godinu dana, mada su uvek postojale indikacije da bi UV zračenje moglo da igra ulogu. I ranije je utvrđeno da su srodne vrste korona virusa SARS i MERS osetljive na UV zračenje, a nedavne laboratorijske studije pokazuju da UV svetlost na površinama inaktivira SARS-CoV-2.

– Uvereni smo u UV efekat, ali ovo je samo jedan deo pune sezonske slike – ističu autori studije.

Ipak, oni primećuju da su uticaji okoline jedna od mnogih odrednica prenosa kovida, tj. da je UV zračenje samo jedan mali faktor koji mora obavezno ići uz preventivne mere poput fizičke distance, maski, zabrana putovanja i kretanja.

– Kao što smo letos videli u SAD, malo je verovatno da će izlaganje UV zračenju zaustaviti širenje virusa bez jake politike preventivnih mera. Bez obzira na vremenske prilike, potrebne su uvek dodatne mere da bi se usporilo širenje virusa – zaključuju.

(Telegraf.rs)

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top