Čuvena doktorka otkrila KADA ĆEMO IMATI IMUNITET

Printscreen

Lepota i zdravlje

Čuvena doktorka otkrila KADA ĆEMO IMATI IMUNITET

Vakcina protiv korone uveliko se daje građanima u Velikoj Britaniji. Ceo svet isčekuje kako će se ovaj proces dalje razvijati, a evo šta o vakcinaciji kaže čuvena profesorka Nada Kuljić-Kapulica

– Tek je počela vakcinacija. Treba prvo da ispoštovati primenu dve doze, odnosno razmak od dve do tri nedelje, u zavisnosti od same vrste vakcina (u slučaju Fajzerove vakcine prvu i drugu dozu dele tri nedelje), zatim treba da prođe određen period kako bi se stekao imunitet prema virusu – objašnjava prof. dr Nada Kuljić-Kapulica i dodaje da je razmak od vakcinacije do sticanja imuniteta mesec dana.

Imajući u vidu izveštaj američke Agencije za hranu i lekove (FDA) taj period u slučaju Fajzerove vakcine je 10 dana, ali to tek treba potvrditi.

– Pandemija će stati kada se stekne kolektivni imunitet 60 do 70 odsto stanovništva. To se delimično može postići vakcinama, a delimično preboljevanjem odnosno kontaktom sa virusom. Pitanje je koliko ljudi će se vakcinisati i koliko njih će oboleti – rekla je profesorka.

Na pitanje kako komentariše rekordni rok pronalaska vakcina protiv korone, profesorka je odgovorila:

– To je dobro. Vakcine se sada prave novim tehnologijama kojima se skraćuje taj rok…. Englezi su nešto požurili. Evropska agencija za lekove još nije aminovala korišćenje vakcine, a očekuje se da to uradi krajem godine. Očekuje se da relevantne institucije kažu – sada bi vakcina mogla da se primeni.

Maske se moraju nositi i nakon vakcine

Mogu se čuti preporuke stručnjaka da će i nakon vakcinisanja ostati na snazi mera obaveznog nošenja maski.

– Ako dobijete vakcinu, vi niste odmah imuni na virus. Treba da prođe određeno vreme dok se ne postigne imunitet, tako da ima logike u tim savetima – kaže prof. dr Kuljić- Kapulica.

Sve aktuelnija je i tema revakcinacije o kojoj doktorka nema dilemu:

– Struka će reći da li će biti neophodna revakcinacija koja je neophodna za veliki broj vakcina. Merodavne institucije će odlučiti da li će i kada početi.

Srbijadanas.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top