NOVOGODIŠNJI POKLONI: zanimljive ideje za poklone koji će obradovati svako dete

pixabay.com

Lifestyle

NOVOGODIŠNJI POKLONI: zanimljive ideje za poklone koji će obradovati svako dete

Bliže se praznici, a sa njima i razmišljanje o idealnom poklonu za vaše dete. Svi znamo da se deca najviše oduševljavaju igračkama, a neretko te igračke nemaju posebnu funkciju i ono će se zasititi posle par dana igre, a skupocena stvar će skupljati prašinu u ćošku dečije sobe.
Iz tog razloga treba dobro razmisliti šta kupiti detetu i odabrati poklon koji će mu biti zanimljiv, ali i koristan za razvoj socijalnih veština, kognitivnih sposobnosti i emocionalne inteligencije.

U nastavku teksta dajemo vam predloge za interesantne poklone koji će stajati ispod jelke, za decu svih uzrasta i različitih interesovanja.

#1 Knjige su mnogo značajnije nego što mislimo

Knjige za decu su uvek korisne kao ideja za poklon za različite prilike, a ono što se nalazi između dve korice uvešće vaše dete u čarobni svet mašte. Dok dete čita knjigu, ili dok mu je vi čitate (kada se radi o deci mlađeg uzrasta), ono zamišlja situaciju i pokušava da razume postupke likova.

Na taj način pospešuje se razvoj inteligencije, kreativnosti i mašte kod dece, ali i empatije i emocionalne inteligencije. Takođe, knjige će pomoći detetu da osvesti neke emocije i razume situacije koje se i njemu dešavaju. Čitanje isto tako razvija pažnju, koncentraciju i pruža mogućnost učenja novih pojmova i reči.

Ako mislite da je prerano da vašem detetu čitate pre 2-3 godine, varate se. Knjige možete čitati već od najranijeg perioda, a na taj način ćete razviti bliskost sa vašim mališanom.

Naš predlog je da ukoliko čitate deci knjigu uvek nakon pročitanog teksta razgovarate sa njime, jer ćete mu na taj način pomoći da razume poruku teksta ili postupke likova. Iz jednog pročitanog teksta može da proiziđe mnoštvo različitih aktivnosti kao što su: osmišljavanje drugačijeg kraja priče, pravljenje lutkarske predstave na osnovu teksta, pravljenje stripa, crtanje i td.

Ukoliko vaše dete odbija knjigu kao poklon, nemojte ga terati da je čita jer ćete na taj način kod njega razviti negativan stav prema knjigama uopšte. Ono što bi trebalo da uradite jeste da ostavite knjigu na vidnom mestu, napravite kutak za čitanje i pokušati posredno da ga zainteresujte za istu zanimljivim načinom čitanja (naglašavanje dijaloga i zanimljivih situacija).

Takođe, znamo da deca najbolje uče po modelu, te ukoliko vas ne vide sa knjigom u ruci, teško da će je ona uzeti.

#2 Didaktičke igračke su idealne za razvijanje logičkih sposobnosti

Ukratko rečeno, didaktičke igračke su one koje podučavaju. Didaktika je pedagoška disciplina koja se bavi unapređivanjem razvojno-obrazovnog procesa, a didaktičke igre su upravo jedan od načina za unapređivanje razvoja.

Ove igračke će privući vaše dete primamljivim izgledom, a mnogobrojnim mogućnostima će ga zadržati. Jedna od važnih osobina didaktičkih igračaka je multifunkcionalnost, te se dete iznova može igrati sa jednom igračkom.

Naravno, ne poseduju sve didaktičke igračke tu osobinu, te se neke koriste u svrhu razumevanja veličina, boja, prostora, različitih oblika i sl.

Primer didaktičke igračke su tornjevi ili prstenovi koje deca slažu od najmanjeg do najvećeg. Ove igračke su za decu najmlađeg uzrasta i podstiču ga da se koncentriše na problem i pokuša da pronađe logičko rešenje. Takođe, one pomažu razvoj sitne motorike koja je višestruko značajna za razvoj deteta.

Naime, razvojem sitne motorike povećava se broj sinapsi u mozgu deteta koje su zaslužne za razvoj inteligencije.

#3 Poklonite im doživljaj

Nova godina je idealno vreme da obradujete svoje dete nesvakidašnjim poklonom kao što je odlazak u bioskop ili pozorište, zanimljivo vikend putovanje, obilazak interesantnog muzeja, klizanje i slično.

Ovde ja važno da poznajete svoje dete, te odlučite za nešto što je ono dugo iščekivalo i na taj način ga posebno iznenadite. Takođe, možete ga upisati u školu sporta kojim bi želeo da se bavi i kupite mu neophodnu opremu za isti.

Najbolji poklon je vreme koje provedete sa njima

Danas nije sasvim lako odvojiti dete od modernih tehnogija i otkriti mu čari realnog sveta. Ponekad nismo svesni da i mi provodimo previše vremena ispred ekrana televizora i telefona, te i kada možemo da provedemo kvalitetno vreme sa svojim detetom, to ne radimo.

Zato je najbolji savet koji možemo da vam damo da odložite svoje telefone, pričate sa vašim detetom, čitate mu, šetate sa njim i ispunite slobodno vreme zanimljivim aktivnostima. Na kraju krajeva, detetu su najpotrebniji roditelji.

Zenskikutak/D.A.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top