Bez vakcine nema putovanja, restorana, utakmica, prevoza…? Jedna zemlja već uvodi „VAKCINA PASOŠE“, ali i druge SVE GLASNIJE govore o toj ideji

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Bez vakcine nema putovanja, restorana, utakmica, prevoza…? Jedna zemlja već uvodi „VAKCINA PASOŠE“, ali i druge SVE GLASNIJE govore o toj ideji

Francuska je prva zemlja koja je izradila predlog zakona o „zelenim vakcina pasošima“ koji vakcinisanom stanovništu i onima sa negativnim testom na korona virus omogućavaju pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mestima.

Ne čudi što je upravo Francuska probila led sa ovakvom inicijativom, jer nedavna istraživanja pokazuju da su Francuzi veoma skeptični prema vakcinaciji i da je svega 40-ak odsto građana spremno da se vakciniše.

Ova vest je, kao što je bilo očekivano, podigla pravu buru među antivaksrima i ultradesničarima u zemlji koji poručuju da neće dozvoliti da nevakcinisani Francuzi budu „građani drugog reda“.

Međutim, o ideji „vakcina pasoša“ sve glasnije se govori i u ostatku sveta. Sa masovnim vakcinacijama koje su počele u Velikoj Britaniji, Americi i Kanadi, a za koji dan se očekuju i u Evropskoj uniji, prvi put posle skoro godinu dana svet počinje da se nada da će konačno doći kraj pandemije.

Ali vakcina neće preko noći ublažiti posledice koje je korona ostavila na na naš život. Biće potrebni mesecu, možda i godine da cepivo dođe do svih. Za to vreme će virus popustiti svoj stisak, ali neće nestati. Razgovor se sada okrenuo tome kako ćemo se kretati u tom prelaznom periodu.

U mnogim zemljama Evrope i širom sveta mere protiv korone značila su narušavanje slobode kretanja. Na primer, putnici koji prelaze međunarodne granice suočeni su sa obaveznim karantinima, ograničavani su pristupi javnim površinama i mestima za zabavu.

Očekuje se da će programi masovne vakcinacije okončati ova ograničenja, ali u međuvremenu, odlučivanje za vakcinu znači „kartu za slobodu“. Odbijanje vakcine znači produženje agonije zaključavanja.

Pomešane poruke
Koncept „imunitetskih pasoša“ pojavio se u ranoj fazi pandemije kako bi se ljudima za koje se pretpostavlja da su imuni na koronu omogućila slobodna cirkulacija u društvu. Pojavom vakcine, ideja se dalje razvila, a imunitet podrazumeva dokaz o vakcinaciji.

Međutim, zvanične poruke o validnosti ovih digitalnih „imunitetskih pasoša“ ili „vakcina pasoša“ trenutno su pomalo zbunjujuće. Sama Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poslala je mešovite poruke.

Na brifingu 4. decembra, doktorka Ketrin Smolvud, viša službenica za vanredne situacije u evropskom ogranku SZO, potvrdila je trenutne smernice tela o „vakcina pasošima“ za prekogranična putovanja.

– Ne preporučujemo „vakcina pasoše“ niti testiranje kao sredstvo za sprečavanje prelaska granice. Ono što mi preporučujemo jeste da zemlje pogledaju podatke o prenosu kako unutar, tako i izvan njihovih granica i u skladu sa tim prilagode svoje putne smernice ljudima – rekla je ona.

SZO je, paradoksalno, u oktobru potpisala sporazum sa Estonijom o saradnji na unapređenju i razvoju digitalnog sertifikata o vakcinaciji, odnosno starog „pametnog žutog kartona“ koji se koristio kao potvrda o vakcini protiv žute groznice. Ideja koja stoji iza toga je privoljavalje ljudi da se vakcinišu kako bi se na kraju stekao kolektivni imunitet ukinula pandemijska ograničenja.

Ipak, „vakcina pasoši“ već postaju široko rasprostranjena ideja. Krajem novembra, australijski prevoznik Kantas postao je jedna od prvih aviokompanija koja je javno objavila da će ubuduće na svojim letovima dopustiti samo vakcinisane putnike.

Da bi to olakšale, tehnološke kompanije su već počele da rade na digitalnim zdravstvenim pasošima.

U Velikoj Britaniji, Nacionalna zdravstvena služba (NHS) će dati potvrdu svakom stanovniku koji primi vakcinu. Podaci na kartici će sadržati vrstu vakcine, broj serije i datum primene. Ove informacije će biti registrovane u NHS bazi podataka.

Međutim, te kartice za sada neće biti obavezne međunarodna putovanja ili za ulaz u barove i restorane. Vlada će tu opciju nastaviti da razmatra u narednim mesecima, a slično su najavile i mnoge druge zemlje.

Etičke dileme
Stručnjaci procenjuju da je za sticanje kolektivnog imuniteta potrebna visoka stopa prihvatanja vakcine u društvu, najmanje 70 odsto. Ukoliko se to ne desi, stručnjaci će se verovatno naći pred ozbiljnim problemom čije će jedno od verovatnijih rešenja biti uvođenje „vakcina pasoša“.

Mnogi bi se složili da antivakseri i svi oni koji iz sopstvenih zabluda ili sebičluka svesno izaberu da ne prime vakcinu kasnije nemaju pravo žalbe kada im se odbije pristup javnom prevzu, restoranu, utakmici ili koncertu.

Međutim, program vakcinacije je u najranijoj fazi i još se ne zna šta nas čeka do kraja. Tako postoji mogućnost da se „vakcina pasošima“ u budućnosti diskriminišu grupe kod kojih se pojavi problem sa primanjem vakcine, one koji zbog postojećih bolesti ne smeju da se vakcinišu ili one koji jednostavno neće imati dovoljno novca ili ravnopravan pristup cepivu.

Postoje oni koji izražavaju legitimnu zabrinutost zbog moguće zloupotrebe ličnih podataka i privatnosti.

Blic

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top