Dozvolite sebi da tugujete, jer to je put do izlečenja i slobode!

pixabay.com

Ljubav i seks

Dozvolite sebi da tugujete, jer to je put do izlečenja i slobode!

Uopšte nije važno da li se desilo u srednjoj školi ili nekim zrelim godinama, svi bar jednom prođu kroz bolan prekid.

Ako kažemo „prođu“, onda tako i mislimo, jer ako se sad osećate kao da vam se svet srušio, kao da niko drugi na planeti ne postoji, do ON, niti da ćete bez NJEGA moći ikada biti srećni, sve će to proći i vi ćete se vratiti u život hrabriji, možda malo oprezniji i svakako bogatiji za iskustvo. Nećete verovati, ali u uspešnom prevazilaženju tog bolnog perioda postoji nekoliko faza, kažu stručnjaci.

Prva faza – shvatanje

Primetili ste vi verovatno u poslednje vreme, da nešto ne štima baš kako bi trebalo. Napetiji ste, razdražljiviji, jednostavno, kraj se da naslutiti. Konačno jedno shvata da to i nije to i da dalje ne ide. E, sada i jeste najvažnije shvatiti da nije funkcionisalo i da nikoga i ništa u ovoj situaciji ne treba idealizovati.

Druga faza – prihvatanje situacije

Dobro, nebitno je da li ste se posvađali kao nikad do sad ili ste se sporazumno dogovorili, vi osećate da ga nikad više ne želite videti. I onda, shvatite da ga stvarno više ne možete nazvati niti pozvati na kafu ili čašicu razgovora. I tada nastaje panika. Šta ako vam bude nedostajao, a šta (sto je u tom trenutku za vas sigurno gore) ako vi njemu ne budete uopšte nedostajali? Ma, da li ste uopšte trebali da prekinete? Naravno da jeste, jer veza nije funkcionisala. Ne zovite ga, jer ste (nije važno ko od vas dvoje), prekinuli s razlogom. To što vam nedostaje je normalna pojava, ali to ne znači da ponovo trebate poleteti jedno drugom u zagrljaj, ako stvarno ne funkcionišete zajedno. U ovoj, drugoj fazi je najvažnije shvatiti kako veza stvarno nije funkcionisala i bez idealizovanja, molim. Stalno sebe podsećajte kako ne treba da ga zovete. A, ako vam ne ide tako, onda se pokušajte prisetiti nekih situacija i prizora u kojima ste se loše osećali i trenutaka kad niste bili srećni ili ste bili povređeni i to će vam sigurno odagnati želju za pozivom.

Ovih 6 lekcija sam naučila za 15 godina braka: Surova istina o zajedničkom životu koja će vam otvoriti oči!
Treća faza – tugovanje

Jednom kada shvatite da će vaš život biti drugačiji, proći ćete kroz fazu tugovanja. O da, plakaćete na zajedničke pesme, plakaćete kada osetite da jastuk još uvek miriše na njega i stalno ćete analizirati vezu. Možda će vam se u jednom trenutku učiniti kako je vaš život gotov, ali morate da znate da vreme leči sve rane i vaše slomljeno srce će se s vremenom zalečiti. Ova faza jeste najgora, ali nemojte sputavati tugu, jer ako je budete sputavali kasnije ćete se osećati samo lošije.

Četvrta faza – ljutnja

„Idiot! A čuvala sam ga kao kap vode na dlanu“. Ovo je najkritičnija faza. U njoj ćete praviti popis najiritantnijih stvari koje je radio, a koje ste možda smatrali i slatkima. U ovoj fazi umesto da ležite u krevetu i gledate stare filmove, trebali biste započeti veću brigu o sebi. Idite kod frizera, u kupovinu i uredite se. Kada budete dobro izgledali i osećaćete se bolje. U ovoj fazi bi već trebalo da kažete: „Ako me ne želi, to je njegov gubitak, a ne moj“. Pronađite nove hobije, posvetite se poslu, bavite se sportom i družite s prijateljima što više. Nema smisla da se sažaljevate, kada napolju celi svet čeka na vas i novi ljudi i zanimljiva iskustva koja ćete doživeti.

Naše žene imaju jednu iluziju, zbog koje nikad neće naći muža. Evo o čemu se radi: Tvrdi psiholog!
Peta faza – otvaranje

Vremenom ćete početi da shvatate kako vaš bivši nije jedini. Postoji mnogo drugih zanimljivih osoba. Poenta je, da kada se otvorite ponovo i drugi će da se otvore prema vama i da požele da vas bolje upoznaju. Čak i ako niste spremni započeti vezu izađite i počnite se ponovo zabavljati. Bivšeg ćete brže zaboraviti što se više budete kretali u društvu drugih ljudi.

Šesta faza – sloboda

O bivšem već danima niste razmišljali, kad bum. Vidite ga na ulici s novom devojkom. I odjednom iznenađenje. Potpuno vam je svejedno. Čak vam se ni lice nije zarumenilo. Dok se pozdravljate čini vam se kao da je vašem bivšem neugodnije nego vama. Ali važno je da kada susret prođe nastavite držati glavu uspravno i ne razmišljate duže od 10 minuta o njemu (Je li dobio na težini i sl. stvari). Nasmešite se, jer ste napokon slobodni.

Iako su neke faze duže od drugih, proći ćete sigurno kroz njih bez obzira činilo vam se i da ste zaglavili u nekoj. Ako je neko slomio vaše srce ili ste imali težak raskid to ne znači da ne postoji negde neka druga osoba koja čeka na vas.

zenasamja

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

To Top