„KAKO MAJKA MOŽE DA OSTAVI BEBU U KONTEJNERU?“ Psiholog o potresnoj priči iz Obrenovca, kakvu nismo čuli prvi put

pixabay.com

Kuća i porodica

„KAKO MAJKA MOŽE DA OSTAVI BEBU U KONTEJNERU?“ Psiholog o potresnoj priči iz Obrenovca, kakvu nismo čuli prvi put

Psiholog odgovara na jedno od najkontroverznijih pitanja ― kako majka može da ostavi tek rođeno dete

Vest da su policajci u Obrenovcu pronašli u kontejneru živo žensko novorođenče u kesi potresla je Srbiju. Beba je, kako pišu mediji, prevezena na Institut za neonatologiju. U GAK u Višegradskoj Hitna pomoć je dovezla dvadesettrogodišnju devojku koja je lekarima rekla da se porodila u stanu u Obrenovcu i da je njena majka bacila bebu u kontejner ispred zgrade. S druge strane, kako pišu mediji, majka porodilje je to negirala i izjavila je da je to uradila njena ćerka.

Poražavajući podaci pokazuju da se svake godine u Srbiji dogodi oko 200 slučajeva u kojima majke ostave svoje tek rođene bebe. Psiholog Tatjana Daničić za Blic ženu otkriva koji uzroci leže iza ovakvih potresnih priča i može li se nešto promeniti nabolje.

Žene se često, iz najrazličitijih razloga, suočavaju sa neželjenom trudnoćom i onda gledaju kako da izađu iz problema koji ih opterećuje.

― Majka tada pokušava da sebi olakša tu situaciju u kojoj ne želi da bude, pa ostavi svoju tek rođenu bebu. Mnogo faktora utiče na to, pre svega uzrast majke. To može biti devojka od 15, 16 godina koja brine šta će reči okolina, koja ne sme da kaže roditeljima da je trudna, pa krije trudnoću i potom odluči da se reši deteta ― kaže psiholog.

― Materinski instinkt je vrlo važan, ali ta veza mame i tek rođene bebe, kao i svaki drugi odnos, stvara se vremenom, tako što se ona posvećuje detetu. Svaka majka u sebi ima dispoziciju da se bavi detetom, ali da bi se to izrodilo u pravu brigu, bitne su okolnosti i vreme ― kaže Tatjana Daničić.

Ona pamti i slučaj ostavljene bebe pre dvadesetak godina u Vršcu. Tada je jedna majka dete ostavila u kutiji, na železničkoj stanici, tamo gde je znala da će ga neko naći.

― Bila je zima, februar. Policija je tada obavestila Centar za socijalni rad, beba je potom smeštena u bolnicu, a lekari su procenili da je rođena krajem januara, pa su je nazvali Jovana. Onda su pronašli majku. Ispostavilo se da je bila siromašna, da je imala mnogo dece i da je dete ostavila jer nije mogla da brine o njemu ― priča Tatjana Daničić i dodaje da su nakon toga obavljene mnoge procene i razgovori, pa je odlučeno da se dete vrati majci.

S druge strane, kada se desi da majka, kao što je nedavno bilo, dete ostavi na ulici, negde gde mu je život ugrožen, najverovatnije je da ona pati od nekog duševnog oboljenja.

― Najvažnije od svega je da se otac deteta brine o majci, da joj pruža podršku. U suprotnom, ako on ode, ako kaže da ne želi dete, pred nama su nesrećne žene i loše majke.

Najlakše osuditi i prevideti, ali jasno je, da su oko nas žene koje ne vide izlaz, koje jednostavno ne znaju kako da brinu o tek rođenoj bebi i onda misle da je i za njih i za dete najbolje da ga ostave nekom drugom ko će to moći. Zato je podrška najvažnija.

― A ako podrške u porodici i okruženju nema, važno je da žena potraži pomoć, da se obrati Centru za socijalni rad, bez obzira na to da li želi da zadrži dete ili ne. Treba da se porodi u zdravstvenoj ustanovi da ne bi ugrozila život i sebi i detetu. Ako odluči da ne želi da bebu uzme iz bolnice, treba to da kaže nadležnim institucijama, koje će potom da zbrinu bebu. Niko majci neće odmah oduzeti dete, nadležni joj obično daju neko vreme da se stabilizuje, pa se potom gleda može li ona da ga preuzme ili će ono ići u hraniteljsku porodicu, pa na usvajanje ― kaže za kraj Tatjana Daničić.

YUMAMA

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top