Kako zagrljaji utiču na bebino zdravlje?

pixabay.com

Kuća i porodica

Kako zagrljaji utiču na bebino zdravlje?

Nežnosti i ljubavi je bebama potrebno koliko i sna i hrane. Stručnjaci se slažu da se bolje razvijaju bebe koje mame i tate često grle, a nauka daje i obrazloženje zašto je to tako.

Tokom najranijeg perioda razvoja, na bebu utiču brojni spoljni faktori. Od toga kako se hrani, preko toga da li ima dovoljno sna, higijene i brige, pa sve do količine nežnosti koju dobija od mame i tate. Na razvoj mozga posebno utiču zagrljaji, dokazala je naučna studija sprovedena u Nacionalnoj dečijoj bolnici u Ohaju, kada je učestvovalo 125 beba.

Zagrljaj potpomaže razvoj mozga bebe

Grljenjem beba dobija osećaj sigurnosti, zahvaljujući čemu se razvija optimizam i samopoštovanje. Uz to, oslobađa se oksitocin – hormon ljubavi i sreće koji pozitivno utiče i na jačanje imunog sistema.

Kako je čulo dodira prvo koje se razvija dok je beba još u stomaku, nije ni čudo što dodir kod beba može biti toliko delotvoran. Zagrljaji i dodiri već od prvih dana bebinog života trajno poboljšavaju razvoj bebinog mozga, percepcije, kao i kognitivne sposobnosti, te bebe čini pametnijima kako rastu.

Osim toga, bebe ne umeju da regulišu svoje emocije, zbog čega i plaču tražeći fizički kontakt koji ih smiruje. Ukoliko ne dobiju dovoljno zagrljaja i dodira – njihovo telo počinje da oslobađa kortizol – hormon stresa koji negativno utiče na imunitet, pamćenje, verbalne sposobnosti i slično, a može dovesti i do depresije u kasnijem periodu života.

Lekoviti kontakt kože o kožu

Odmah po rođenju bebi je potreban kontakt kože o kožu sa majkom. Taj prvi dodir stabilizuje rad bebinog srca, telesnu temperaturu i disanje. Osećaj bezbrižnosti i sigurnosti nakon što napusti mamin stomak za bebu je veoma važan pa se na ovaj najbolje ostvaruje.

Kako u prvim danima i mesecima, tako i u kasnijem periodu – svakom detetu je potrebna nežnost, privrženost i ljubav. Ne kaže se slučajno – od ljubavi deca rastu!

Bebac

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top