Dečje samopouzdanje grade roditelji

Kuća i porodica

Dečje samopouzdanje grade roditelji

Kako će deca videti sebe i da li će verovati u svoje sposobnosti najviše zavisi od roditelja, tvrde stručnjaci. Svaki roditelj se nada da njegovo dete razvija pozitivan osećaj samopoštovanja, ali retko koji je svestan koliko je njegova uloga važna. Samopouzdano dete prepoznaje se po tome što ima pozitivno mišljenje o sebi, veruje da je doraslo svakom zadatku, slobodno istražuje i ne plaši se neuspeha.

Kako će deca videti sebe i da li će verovati u svoje sposobnosti najviše zavisi od roditelja, tvrde stručnjaci. Svaki roditelj se nada da njegovo dete razvija pozitivan osećaj samopoštovanja, ali retko koji je svestan koliko je njegova uloga važna.

Samopouzdano dete prepoznaje se po tome što ima pozitivno mišljenje o sebi, veruje da je doraslo svakom zadatku, slobodno istražuje i ne plaši se neuspeha. Kada deca ne razviju samopouzdanje, ona se fokusiraju na neuspeh umesto na uspeh, na probleme umesto rešenje, na prepreke umesto na cilj.

Unutrašnja slika o sebi razvija se veoma rano. Od rođenja beba uči kako ljudi reaguju na nju, a oko 18 meseca života dete postaje svesno da ima poseban indetitet. U tom najranijem uzrastu roditelji treba da obrate pažnju na temperament i interesovanja deteta i da prema tome usklade svoja očekivanja.

Ne postoji jedinstven recept kako da svom detetu ugradite osećaj samopouzdanja, jer je svako dete posebna ličnost. Ali, ono što je svakom detetu potrebno je “bezuslovno pozitivno poštovanje”, tvrde stručnjaci, odnosno prihvatanje deteta kao osobe, čak i kada je njegovo ponašanje neprihvatljivo.

Deca prepoznaju istinsku iskrenost pohvale, posebno one koja je fokusirana na određeni postupak. Zbog toga nikad ne hvalite dete rečenicom “Baš si dobar”, već ga obodrite zbog konkretne stvari koju je uradilo. Recite mu, na primer, “Baš si se potrudio da napraviš tu kulu od kockica” ili “Hvala ti što si pomogao bratu da pokupi igračke”.

Druga važna stavr je poštovanje. Postoji nekoliko načina kojim možete pokazati da poštujete svoje dete. Jedan od njih je da mu uvek dozvolite izbor i ispoštujete njegovu odluku, čak i ako ona naizgled nije dobra. Na taj način dokazujtete da verujete kako je dete sposobno samo da odluči. Pitati dete, a onda uraditi suprotno, shodno sopstvenim očekivanjima, najveća je greška koju roditelji mogu učiniti.

Još jedna važna stvar je pružanje konkretnog primera. To znači da i roditelji treba da se ponašaju samopouzdano i sigurno jer sve reči na svetu ne vrede ništa ukoliko dete nema adekvatan primer kod kuće.

Ukoliko, na primer, želite dete da naučite da je važno da poštuje druge, nikada nemojte pred njim imati napade besa ili žučne svađe sa drugim članom porodice.

Stvarajte deci mnogo različitih situacija u kojima mogu da se iskažu i dožive iskustvo uspeha. Pred njega stavljajte izazovne, ne frustrirajuće zadatke, dozvolite mu da pokušava sve dok ne usvoji novu veštinu. Deca imaju različita intersovanja, pa delujte u skladu sa tim i izbegavajte stereotipe, na primer, one o “odgovarajućim igrama za devojčice i dečake”.

Ponuditi kreativne aktivnosti i što češće im dozvolite druženje sa drugom decom kako bi savladali strategiju slaganja sa drugima.

Samopoštovanje je privatan, lični doživljaj, tako da komentari roditelja mogu imati najveći uticaj na detetovo stvaranje slike o sebi. Zbog toga razmislite pre nego što nešto kažete, objasnite razloge koji stoje iza određenih pravila ili odluka i pomozite detetu da usvoji činjenicu da je vredno poštovanja.

Izvor: Novosti

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top