Molitva Svetom Vasiliju Velikom: Izgovorite ove reči, pomolite se svetovnom i duhovnom učitelju crkve!

wikipedia

Kuća i porodica

Molitva Svetom Vasiliju Velikom: Izgovorite ove reči, pomolite se svetovnom i duhovnom učitelju crkve!

Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, praznuje se Mali Božić i Srpska Nova godina.

Danas je Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski.

Bio je veliki pobornik pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, bogoslovski um, ustrojitelj i stub svete crkve.

U nastavku vam donosimo molitvu koju treba da izgovorite na ovaj praznik.

O, sveti oče Vasilije, odakle da počnemo da hvalimo tvoju veličinu i tvoje podvige, kojima si se upodobio Pastirenačelniku Hristu. Da li po visini i dubini Bogoslovskog uma koji si stekao, da li po uzdržanju i podvizima kojima si prevazilazio mnoge, da li po velikoj brigi za Crkvu koju si tako neustrašivo branio, da li po neizmernoj ljubavi prema Bogu i bližnjima kojom si izobilovao neizmerno. Jer u tvom ne tako dugom zemnom životu sve je bilo savršeno. Baš onako, kako je to i Gospod rekao: “Budite savršeni, kao što je savršen Otac vaš Nebeski”. I ti si, sveti Vasilije, sve te talante koje ti je Gospod podario, umnožio na stotine puta, pokazujući primerom da čovek može da se uzdigne u Nebeske visine, Božijom pomoći. Zato te je Gospod i nagradio vencem neuvenljivim i ovenčao slavom neiskazanom u Carstvu Nebeskom.

I mi koji smo još na moru života, verujemo da ti ni sada, sveti Vasilije, ne prestaješ da se moliš za sve nas, i da tvoja briga za Crkvu Hristovu neće prestati sve do svetlog i pretskazanog Dana Gospoda Isusa Hrista, kako si ti u jednoj svojoj molitvi rekao, koju čitamo svakoga dana. Pa zato, ako u nama ima bar jedno zrno Božanskoga, bar jedna trunka dobrote, ako sve Božije nije zgaslo u nama, pomozi nam, sveti i veliki oče Vasilije, da se ta iskra večnoga razgori i razbukti u nama, i da se obnovimo, kao zlato u ognju, da se iz starog, zemnog i smrtnog čoveka, rodi Nebeski i besmrtni. I ne daj, svojim molitvama, ako krenemo ka Gospodu, da zastanemo, da se ulenjimo, da se vratimo kao svinja u svoje blato, već da se neprestano trudimo za svoje spasenje. A pomozi nam da u ovim smutnim vremenima sačuvamo Veru Hristovu u čistoti koju si nam i ti predao, i u kojoj si tako silno revnovao. Jer sad nam je možda najpotrebnije da imamo trezven um i čisto srce da bi ostali u Istini, koja je Sam Gospod Hristos.

O, Nebojavljeni tajniče Hristov, o zlatna usta Gospodnja, zaštito naša i nado naša, veliki jerarše Božiji Vasilije, ne odbaci ove naše molbe koje ti sa nečistih usana izgovaramo, već ih primi kao blagoprijatne, i spasi nas tvojim molitvama Vaskrslome Gospodu, kako bi se i mi udostojili one beskrajne sladosti kojom se naslađujete svi vi koji ste ugodili Bogu svojim savršenim životom. I da i mi, spašeni, sa svima vama, i sa svim silama Nebeskim zapevamo neprestanu hvalu Trojičnom Bogu, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekove. Amin.

Opanak

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top