Zrela ljubav sledi princip: Voljena sam jer volim – 3 razmišljanja Ericha Froma o ljubavi

pixabay.com

Ljubav i seks

Zrela ljubav sledi princip: Voljena sam jer volim – 3 razmišljanja Ericha Froma o ljubavi

U svojoj knjizi „Umijeće ljubavi“ Erich From nam je ostavio veliki izvor inspiracije o ljubavi.

On ljubav upoređuje sa umetničkim delom, osećanjem koje je svako u stanju ostvariti, ali kojem je potrebna pažnja kako bi je zaštitili. Razmišljanja Ericha Froma o ljubavi su dobro poznata i iz njih proizilaze neka veoma važna pitanja kao što su „Šta znači voleti?“, „Kako održati ljubav živom?“ te „Da li je ljubav prolazna?“

Studija ljubavi koju je proveo humanistički psiholog i filozof izdvaja se neverovatnom zrelošću. On na ljubav gleda kao na umetnost, odnosno neizbežni plod učenja. Razume potrebu da se o njoj brine i neguje, kako ne bi prekidao proces učenja ljubavi.

„Prvi korak je da se uverimo da je ljubav umetnost baš kao što je i život umetnost: ako želimo da znamo kako da volimo, moramo da postupamo kao da želimo da naučimo bilo koju drugu umetnost, poput muzike, slikanja ili medicine ili inženjeringa.“

1. Zrela ljubav; Ovim razmišljanjem Erich From označava razliku između zrele ljubavi i ljubavi iz detinjstva. O ovom osećanju govori kao o potrebi, a o potrebi drugog kao posledici ljubavi. Dečija ljubav sledi princip „Volim te zato što sam voljena“, a zrela ljubav sledi princip „Voljena sam jer volim.“ Nezrela ljubav kaže „Volim te jer te trebam“.

Zrela ljubav kaže „Trebam te jer te volim“ Ovaj princip dovodi u pitanje naš način odnosa u društvu i ne ustručava se reći da to radimo iz potrebe, a ne da svoju ljubav delimo sa drugom osobom. From veruje da je za deljenje naših osećanja potrebno da ih razumemo i da budemo povezani sa njima i da ne tražimo potrebe koje nismo u stanju zadovoljiti.

2. Ljubav kao beg od usamljenosti; Kad koristimo ljubav da pobegnemo od svojih nedaća, osuđeni smo da je uništimo. Koristeći ovaj osećaj kao beg od svega što u životu više ne podnosimo, samo bežimo od sebe. „Ljubav kao obostrano zadovoljstvo i ljubav kao „saradnja“, kao utočište pred usamljenošću, dva su „normaln oblika raspada ljubavi u modernom zapadnom društvu, socijalno šematizirana patologija ljubavi.“

Ovaj oblik ljubavi pretvara se u patologiju , jer dovodi do zanemarivanja nečijeg ličnog razvoja. To znači ne slušati sebe i očekivati ​​da drugi preuzmu odgovornosti koje mi nismo u stanju preuzeti, čak i kada bi na nama bilo da to učinimo.

3. Aktivna energija ljubavi; Ljubav je još jedna energija iz koje možemo izvući samo zadovoljavanjem svojih osnovnih potreba. Erich Fromm otkriva da se ta energija mora mobilizirati, nije dovoljno da se ona oseća: mora se živeti, a to je moguće samo brinući se o njoj i hraneći je.

U svakoj vezi postoje neke neizbežne poteškoće, ponekad čak i neophodne, neke prepreke koje generiraju negativne emocije sa kojima se moramo naučiti boriti. Dobro je ostaviti im pravi prostor i shvatiti da neslaganja nastaju spontano polazeći od onoga što zanemarujemo.

Emocije su naš najintimniji i lični jezik, ono sa čime se moramo odnositi na najiskreniji način. „Ljubav, koja se osjeća na ovaj način, stalni je izazov; nije fiksna tačka, već živa, animirana cjelina, čak i ako postoji sklad ili sukob, radost ili tuga, od suštinske je važnosti da dvoje ljudi oseća sebe u suštini svog postojanja, a to je jedno biće koje je jedno sa sobom, umesto da pobegne od sebe … “

Infpult

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

Popularno

To Top