Dodali ste kilograme tokom praznika? Detoksikujte organizam i povratite energiju

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Dodali ste kilograme tokom praznika? Detoksikujte organizam i povratite energiju

Zamislite sledeći scenario: imate nedelju, dve, ili čak više dana da se prepustite uživanju, odmoru i konačno iskoraknete iz svakodnevice. Znate da vam je reset preko potreban, a onda se uhvatite u zaključku da uopšte nemate osećaj da ste se odmorili.

Paradoksalno, kad prevalite ove zimske dane veselja i opuštanja, tek bi vam tada godio time out. Bez mnogo filozofije, razlozi su prilično jasni.

Ako pođemo od toga da nam je ishrana jedan od glavnih pokretača, manjak energije dobrim delom dugujemo pretežno jednoličnom zimskom jelovniku. Više jela a manje kretanja – i rezultati se vrlo brzo nakupe u vidu dodate težine.

Drugi dodatak nije toliko vidljiv, ali ga i te kako osećamo.

Za početak, obratite pažnju ako se prepoznajete u nekom od ovih redova:

  • Konstatno se osećate umorno, tromo i bez snage.
  • Primećujete učestalije probleme sa varenjem i nadutošću, iako se trudite da se hranite zdravo.
  • Imate izraženiju potrebu za šećerom i nešto vas „vuče“ da jedete nezdravu hranu.
  • Koža vam postaje problematična – skloni ste osipu, alegrijama, aknama, iritaciji ili upalama.
  • Javljaju vam se sezonske alergije ili infekcije usled oslabljenog imuniteta.
  • Primećujete nadutost oko očiju i krupnije podočnjake.
  • Češće vas bole zglobovi i osećate krutost u mišićima.
  • Postajete zaboravni, dekoncentrisani i treba vam više napora da se prisetite čak i nekih skorijih događaja.
  • Imate izražen osećaj da ste pod stresom i češće zapadate u depresivno raspoloženje.

Ovo su neki od uobičajenih pokazatelja da u organizmu imate previše toksina.

Naravno, oni nisu vezani isključivo za prazničnu sezonu, jer količina toksina u telu zavisi od količine nezdrave hrane koju unosimo. Po pravilu se to ipak poklopi sa zimskim proslavama, pa su ti dani i najkritičniji.

Zato ćete i čuti savete o „prolećnoj detoksikaciji“ i dijetama koje oslobađaju od nakupljenih štetnih materija. Isto će vam savetovati i nutricionisti, i to sa dobrim razlogom.

Gde se sve kriju štetne materije?

Sigurno vam je poznato da se pod „toksinima“ misli na otrove koji se nagomilavaju u telu putem hrane koju jedemo ili nekih drugih spoljašnjih izvora.

Toksini su, zapravo, sve materije koje truju naš organizam: pesticidi i veštački aditivi, sastojci iz lekova i zagađivači u životnoj sredini, ali ima i onih koje na prvi mah ne prepoznajemo kao toksine.

To su, recimo, šećer i holesterol, a čak se i neki vitamini i minerali mogu pokazati kao toksični. Oni nisu štetni ako ih u našem telu ima u potrebnim količinama, ali će njihovo prekomerno nakupljanje poremetiti balans organizma.

Postoji još jedna vrsta toksina koju stvaraju živi organizmi. Oni u naše telo takođe dospevaju putem hrane, a misli se na fitotoksine iz biljaka, mitotoksine iz gljivica, zootoksine koje stvaraju životinje i bakterijske toksine.

Kako se telo bori sa otrovima?

Čak i kada se trudimo da ispratimo zdrav režim ishrane, ove štetne materije se tokom vremena akumuliraju u organizmu.

Naše telo je, ipak, pametna mašina koja je „fabrički podešena“ da automatski rešava ovaj problem. To čini manje-više konstantno, kroz proces detoksikacije.

Ovo je prirodni telesni proces kojim se otrovi iz našeg tela eliminišu kroz jetru, bubrege, limfne žlezde, pluća, kožu i debelo crevo. Istovremeno se regenerišu i ćelije u organima i na taj način se organizam prirodno vraća u ravnotežu kako bi pravilno funkcionisao.

Problem nastaje kada se toksini nakupljaju brže nego što organi mogu da ih prerade. Svi simptomi tada postaju signal da naše telo pati i da je potrebno da mu pomognemo u čišćenju.

3 u 1: mršavljenje, regeneracija i podizanje vitalnosti

Period nakon zimskih praznovanja po pravilu je idealan za sprovođenje detoksikacije. Korist je ovde višestruka – kako se veliki broj štetnih materija taloži u vidu masnih naslaga i dodatih kilograma, čišćenjem organizma se rešavate i prekomerne težine.

Upravo se to kod većine nametne kao aktuelno pitanje: kako smršati i skinuti sa struka zaostatke slavske kuhinje. Uz detoksikaciju kao jedno od rešenja i efekat će biti bolji.

Treba ipak imati u vidu da čišćenje organizma na ovaj način ne bi valjalo olako shvatiti, na šta i nutricionisti skreću pažnju. Cilj jeste da se organizam oporavi, ali budući da je u pitanju ograničeni režim sa unosom niskokalorične hrane, postoji nekoliko osnovnih pravila.

Pre svega, takav bi program trebalo uskladiti sa opštim zdravstvenim stanjem i stilom života, a zatim i sa navikama u ishrani. U suprotnom, ovo može biti šok za organizam, a kod rigoroznijih režima ishrane postoji opasnost i da se naruši zdravlje.

To se posebno odnosi na restriktivnije dijete – čuli ste verovatno za post na vodi i slične programe gde se unosi izuzetno malo kalorija. Nikako ih nemojte praktikovati bez lekarskog nadzora, temeljne pripreme i prethodne provere zdravstvenog stanja. U nekim slučajevima se ovakav režim ne preporučuje – kod trudnica i dojilja, osoba koje boluju od dijabetesa i raka ili imaju probleme sa bubrezima i jetrom.

Detoksikacija – nekoliko važnih pravila

Program čišćenja organizma se u osnovi bazira na unošenju jednostavne hrane kao što je sirovo voće i povrće, lagane supe i čorbe, vitaminski sokovi i biljni čajevi. Takav režim ne traje dugo i podrazumeva da se nakon toga vratite uobičajenom, ali zdravom i izbalansiranom jelovniku.

U međuvremenu, detoksikacijom postižete čišćenje krvotoka i organa za varenje kako biste poboljšali njihovu funkciju. Osim redukcije telesne težine, primetićete da se vaše telo regenerisalo i da vam se vraćaju energija i dobro raspoloženje.

Korisno je prethodno napraviti pripremu: izbegavati alkohol i kofein i odrediti plan obroka. Zdravo mršavljenje podrazumeva i da obezbedite telu sve hranljive sastojke kako biste podstakli sagorevanje masti na prirodan način.

Preporučuje se da sledeće namirnice u potpunosti izbegavate:

  • Šećer i veštačke zaslađivače
  • Rafinisane žitarice
  • Mlečne proizvode

Na vašem detoks-jelovniku uvek mogu da se nađu:

  • Sveže povrće i voće
  • Nemasna mesa i sveža ili zamrznuta riba
  • Jaja
  • Mahunarke (pasulj, grašak, sočivo)
  • Neslani orašasti plodovi
  • Maslinovo i laneno ulje
  • Seme lana susama, suncokreta i bundeve – bez dodatka soli
  • Voda, biljni čajevi i sveže ceđeni sokovi

Prilikom odabira namirnica, nutricionisti preporučuju i klice žitarica, smeđi pirinač, proso, heljdu i kinou. Tamno lisnato povrće je takođe prirodni čistač organizma, ali je hranu potrebno i pravilno pripremati.

To znači bez pohovanja i prženja, već da se voće i povrće konzumira sirovo i u salatama. Da biste sačuvali što više hranljivih sastojaka, obroke pripremajte na pari. Raspoređivanje obroka u toku dana je takođe izuzetno važno, pre svega za zadržavanje osećaja sitosti.

Idealan dodatak ovom jelovniku su i čajevi (od maslačka, nane, kamilice i crvene deteline) kojima regulišete varenje, izbacujete iz organizma višak vode i dodatno ga hranite antioksidansima. Nezaobilazan je i zeleni čaj koji, osim pročišćavanja krvi, ubrzava rad metabolizma i jača imunitet.

Detoks režim ne mora biti samo u jelovniku

Ono što ponekad zaboravljamo jeste da detoksikacija u nekom širem smislu nije – niti bi trebalo da bude – ograničena samo na jelovnik.

Neke od svakodnevnih navika mogu dopunuti ovaj ritual, pogotovo kada nakon nekog vremena uočite vidne rezultate. Prvo i osnovno je da režim ishrane uskladite sa dovoljno sna i fizičkih vežbi, a dokazano je da na podizanje energije i vitalnosti izuzetno utiču prakse poput joge, meditacije i masaže.

One će vam pomoći da ublažite stres koji je, složićete se, takođe veoma toksičan. Stres preplavljuje naše telo kortizolom (hormonom stresa) i dodatno ga iscrpljuje, a to često nadoknađujemo kroz veće količine nezdrave hrane.

Zato će nam ovakvi rituali doneti dugoročnu dobrobit. Njihov efekat će se primetiti i na nama, i to ne samo u vidu doterane linije, već i dobrog osećaja koji nas prati iz dana u dan.

Izvor: Dunja Pinter/Ženskikutak.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top