BROKOLI je prava vitaminska bomba

pixabay.com

Lepota i zdravlje

BROKOLI je prava vitaminska bomba

Pun minerala i vitamina

Kada kažete zdrava hrana većina odmah pomisli na brokoli i to sa razlogom.

Za spremanje stabljike ovog povrća dovoljno je četiri minuta, a za cvet dva i tada će biti “al dente”, ali ako volite mekše, slobodno ostavite još neki minut na pari.

Odličan za mršavljenje
Jedna šoljica iseckanog brokolija ima 25 kalorija, manje od 5 grama ugljenih hidrata, veoma malo proteina i uopšte nema masti, ali zato ima mnogo blagotvornih minerala i vitmaina.

Jake kosti
Brokoli sadrži vitamin K, koji je ključan za zgrušavanje krvi, zdrave zube i čvrste kosti. Ovaj često zaboravljeni čuvar srca pomaže i protiv kardiovaskularnih bolesti.

Protiv prehlade
Za brokoli se može reći i da je super povrće, neobičnog izgleda, koja ima obilje vitamina C. Tokom zimskih dana, dok vlada grip i prehlade, ubacite po neki brokoli u svoj obrok, sveže ceđeni sok ili smuti – lepog je ukrasa, ali i odličan za vaš imuni sistem.

Zdravo srce i krvni sistem
Brokoli sadrži i hrom, mineral koji reguliše šećer u krvi i pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa, visokog holeserola i bolesti krvog sistema.

Poboljšava pamćenje
Ako imate problema sa lošim raspoloženjem, pamćenjem i koncentracijom, ubacite brokoli u dnevni jelovnik jer je dobar izvor vitamina B9, odnosno folne kiseline. Folna kiselina je odlična za jetru.

Ovako spremljenom brokoliju dodajte beli luk i maslinovo ulje i dobili ste odličan i zdrav prilog za ribu ili meso.

Prevencija karcinoma
Brokoli sadrži aktivne sastojke – antioksidanse, za koje je naučno potvrđeno da štite od nastanka maligniteta i smanjuju rizik od raka creva, želuca, dojke, materice i prostate.

Prirodni detoks
Obilje zdravih sastojka iz ovog povrća deluje kao prirodni čistači toksina iz organizma. Pomažu u izbacivanju otrova, a neutrališu štetno dejstvo.

Izvor: receptizasve.com/Objektiv.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top