Kako se ponaša povređen muškarac – znaci da potiskuje emocije

pixabay.com

Ljubav i seks

Kako se ponaša povređen muškarac – znaci da potiskuje emocije

Muškarci toliko potiskuju svoje emocije da ih nekad ni sami nisu svesni

Muškarci su nekad prava misterija, naročito kad je u pitanju izražavanje osećanja. Prema stereotipu, žene su te koje su svesnije svojih emocija i koje ih lakše izražavaju, dok su muškarci vaspitanjem naučeni da svoje emocije potiskuju. Zato je nekad potrebno da dešifrujemo njihova osećanja i misli, jer ih često neće podeliti sa nama. Kako se ponaša povređen muškarac je pitanje na koje nije lako odgovoriti, ali postoje načini kako to možete da iščitate iz njegovog ophođenja prema vama.

Mnoge žene zanima i kako se muškarac ponaša posle raskida, odnosno kako da znate da li mu nedostajete i da li je povređen završetkom vaše veze. Ovo su neki šabloni ponašanja koje ponavljaju muškarci koji nekad ni sami nisu svesni koliko su povređeni ili to vešto kriju od vas i od drugih.

Hladniji je prema vama
Muškarci su obično ćutljiviji od žena. A kada se pitate kako se ponaša muškarac koji je povređen, reći ćemo vam da se to može videti na nekoliko načina, a jedan od njih je da će biti još ćutljiviji. Ako je vaš dečko generalno šaljiv i raspoložen, primetićete da je postao hladniji, da manje priča sa vama i da provodi manje vremena sa vama, kao da vas izbegava.

Ukratko, ako primetite naglu promenu ponašanja kod njega, to prilično jasno ukazuje da nešto nije u redu. Naročito ako bude imao sarkastične komentare, ako se lako iznervira, ako često deluje neraspoloženo i izgleda vam da je van svog karaktera.

Pre nego što se upustite u raspravu sa njim razmislite da li ste ga možda prethodno povredili nečim, što je izazvalo ovakva ponašanja. Pasivna agresija nekad nije svestan način ponašanja, već pokazatelj da on potiskuje emocije i da ne zna da se suoči sa njima.

Muškarci su u patrijahalnom društvu vaspitavani tako da nikad ne smeju da pokažu svoju slabost, a upravo bi to uradili ako bi vam otvoreno rekli da su povređeni. Istina je da je nekad potrebno više hrabrosti za suočavanje sa samim sobom, nego da se pravimo da je sve u redu – a muškarci neretko biraju ovaj drugi put.

Ponaša se autodestruktivno
Autodestrukcija je još jedan krik za pomoć, odnosno, znak da je muškarac povređen. Ako primećujete da vaš dečko, bivši dečko ili muž pije više nego inače, ako izlazi u klubove svako veče, ako se vratio lošoj navici kao što je, na primer, pušenje – sve to može ukazivati na to kako se ponaša povređen muškarac.

Možete primetiti da se toliko promenio da ga ne možete prepoznati. Nekad autodestruktivna ponašanja mogu otići na drugu stranu: da se sasvim povukao u sebe, da ne izlazi iz kuće, da opsesivno igra igrice, gleda serije i filmove, da se prejeda.

Kao što možemo videti, muškarci se, zapravo, ne ponašaju toliko drugačije od žena kad je u pitanju potiskivanje emocija. Kada već vidite da vaš partner ima problem, naoružajte se strpljenjem i empatijom i pokušajte da ispitate o čemu se radi, istovremeno poštujući njegove granice.

Nije zainteresovan za seks
Još jedan stereotip kaže da muškarci imaju znatno veći libido od žena, i to je uglavnom tačno. Koliki god da je libido vašeg muškarca, primetićete da li i tu ima promena.

Ako se pitate kako se ponaša povređen muškarac, evo odgovora: mnogo manje je zainteresovan za seks. Manje vas dodiruje i ne pokazuje toliko žudnju za vama, nije jednako nežan i prisan.

Neki seksolozi smatraju da se u seksu ne može sakriti ako nešto nije u redu u vezi. Odnosno, da se u seksu ne može lagati – tu se odmah vidi koliko ste prisni, opušteni, koliko ljubavi ima, da li imate probleme u vezi.

Ako on nije zainteresovan za seks kao inače i ako se takvo ponašanje konstantno ponavlja, to je pokazatelj da nešto nije u redu, da vaš dečko možda pati i da je povređen i da treba da popričate sa njim. Pristupite pažljivo, nemojte ga optuživati ili kriviti za bilo šta, jer će se tako još više povući u sebe

Previše se posvećuje svojim hobijima
Sasvim je u redu da svaka osoba ima svoj hobi. Ako nešto volimo u stanju smo da u tome provedemo po nekoliko sati dnevno i da nam nije dovoljno. Ali sasvim je druga stvar da se okrenemo ka hobijima kako bismo izbegli suočavanje sa problemom i priznali sebi da smo povređeni.

Drage žene, verovale ili ne, muškarci su i te kako osećajni, iako često to ne pokazuju dovoljno jasno. Muški ego je veoma lako povrediti, nekad nismo ni svesne koliko. Zato je otvorena komunikacija ključ u rešavanju problema, da se i vi i vaš partner osećate slobodno da kažete kako se osećate.

Naravno, muškarca je često teže naterati da priča o svojim osećanjima, zato je potrebno da mu pokažete saosećanje da zna da je sasvim u redu da vam kaže da nešto nije u redu.

Takođe, autodestruktivna ponašanja, opsesivnost hobijima su česta nakon raskida. Iako možda ne deluje tako na prvu ruku, ispod površine je to znak da on pati i da je povređen.

Intuitivno osećate da nešto nije u redu
Žene su osećajnije i mnogo više se oslanjaju na intuiciju od muškaraca. Onaj osećaj u stomaku koji vam govori da nešto nije u redu obično ne vara. Ako primećujete da se on ponaša drugačije, ako vam deluje da vam nešto ne govori, da vas manje dodiruje i da nije zainteresovan za komunikaciju sa vama, to je prilično jasan znak da treba da porazgovarate sa njim.

Ako ste dovoljno dugo zajedno i ako ste već prilično bliski, sa lakoćom možete primetiti i najmanje razlike u ponašanju.

Dakle, kako se ponaša povređen muškarac? Ponaša se drugačije nego što ste navikli, drugačije nego što je vama poznato i to na način koji će vam zasigurno neće prijati. Uzmite u obzir da su i muškarci veoma osećajni, osesćaju emocije jednako duboko kao i žene, samo su naučeni da to ne pokazuju. Kada im priđete sa te strane, mnogo ćete lakše otkriti šta je uzrok njegovog udaljavanja i šta ga je tačno povredilo.

Izvor: Objektiv.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

Popularno

To Top