Sada je pravo vreme za KIVI! Izvor vitamina C, jača imunitet i reguliše probavu

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Sada je pravo vreme za KIVI! Izvor vitamina C, jača imunitet i reguliše probavu

Kivi je bogat vitaminom K i kalijumom

U doba korone i gripa, okrećemo se sve više prirodnim lekovima a u toj priči nikako ne bismo trebali da zaboravimo kivi.

Usred zime i pandemije, pravo je verme da kivi uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Pulpa kivija sadrži enzim aktinidin. Neophodan je za razgradnju proteina i olakšavanje probave hrane.

Pored aktinidina, varenje pomažu i voćne kiseline kojima je voće takođe bogato. Ovo je posebno važno kada u stomaku nema dovoljne proizvodnje hlorovodonične kiseline.

U kineskoj medicini kivi se vekovima koristi za normalizaciju rada digestivnog trakta i smanjenje rizika od bubrežnog kamenca.

Kivi sadrži vitamin C – 4 dnevne doze na samo 100 g voća. Vitamin C je moćan prirodni antioksidans. Štiti ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, sprečava razvoj upale, usporava starenje i značajno poboljšava stanje kože, dajući joj ravnomernu boju i sjaj.

Još jedna važna prednost vitamina C je u tome što stimuliše sopstvenu proizvodnju kolagena u telu i poboljšava njegovu apsorpciju ako uzimate proteine u obliku dijetetskih suplemenata.

Svetlo voće pomaže u jačanju imunološkog sistema (zahvaljujući istom vitaminu C i voćnim kiselinama). Redovna konzumacija voća podstiče proizvodnju imunoglobulina, štiteći vaše telo od virusa i bakterija koje uzrokuju bolesti.Kivi je bogat vitaminom K, kalijumom i prirodnim komponentama za razređivanje krvi – ove supstance smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, jačaju srčani mišić, povećavaju elastičnost zidova i sprečavaju njihovo kalcifikovanje.

I na kraju, kivi je dijetetski proizvod. Ima malo šećera i malo kalorija, pa ga nutricionisti posebno preporučuju uvrštavanju u ishranu svima koji žele da izgube težinu.

Dodajte kivi žitaricama, jogurtima i salatama ili ga jedite kao međuobrok ili desert.

Izvor: Objektiv.rs, harpersbazaar.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top