“Kada ste roditelj, imate pravo da budete tužni”

@lunartcy

Kuća i porodica

“Kada ste roditelj, imate pravo da budete tužni”

“Kada ste roditelj, imate pravo da budete tužni. Takođe, Vaše dete može da Vas vidi da ste tužni.

Tuga je sastavni deo života, kao i svaka druga emocija. Tuga nije bauk, a ni Babaroga. Roditelji obično ne vole da ih deca vide da su tužni, misle da će time “pokvariti” srećno odrastanje njihove dece. Obično smatraju da je tuga emocija kojom se treba baviti u zrelijim fazama života i najčešće tu emociju ne vole da pokazuju pred decom.

I onda deca obično ne znaju šta će sa tom emocijom kada ih ona obuzme. A znaće šta sa njom da rade, ako ih roditelji tome nauče. Ne samo pričom, već i primerom. Kada roditelji prihvate tu emociju i ne stide se da je pokažu pred decom, uče decu da upravljaju tom emocijom i da oni imaju pravo na nju. A to je već relaksirajuće, činjenica da ti roditelj ne kaže: “Ne budi tužan, nema potrebe“.

Važno je znati da nije dobro da budete tužni kontinuirano i da Vam tuga oboji dane i noći. Predlog je da pronađete vreme za nju. Podelite sa detetom da Vas je neka situacija rastužila, nacrtajte svoju tugu, dajte joj ime i iskoristite tu priliku da i dete to isto uradi. Ako Vi prihvatate da su Vaša emocionalna stanja u redu i Vaše dete učite tome.”

-Smiljana Grujić- psiholog/Zelenaucionica

Ilustracija: @lunartcy

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top