“NE ŽELIM DECU”, REČENICA KOJA JE ZAPALILA INTERNET U SRBIJI

Printscreen

Kuća i porodica

“NE ŽELIM DECU”, REČENICA KOJA JE ZAPALILA INTERNET U SRBIJI

“Ne želim da imam decu, to je moj izbor, moje drugarice su se pretvorile u samo mame. Jednostavno ne želim da radim nešto da bih se uklopila u šablon društva.”

Ne želim decu – Ova izjava Beograđanke koja živi i radi u Vašingtonu izazvala je buru negativnih komentara povodom toga što ne želi da bude mama. Koji god da su razlozi, ovakvi izbori često nailaze na osudu okoline.

Ivana Anđelković, koja ne želi decu, rekla je to kada ju je ugostila TV Prva. Ističe da, iako ne misli “da ništa u životu ne može da bude konačna odluka”, smatra da to “oslikava tu strahotu kada se čuje da neko ne želi da ima dete”.

“Moji razlozi su pre svega što mislim da doneti dete na svet u ovakvom društvu je vrlo upitno. Dakle, meni lično je veoma upitno, jer smatram da često nama ženama se kaže da dugujemo nešto društvu, da smo mi dužne da na svet donesemo neko dete i da tom društvu vratimo nešto što smo dobile. Meni je pitanje šta mi dobijamo kao građani ove zemlje u poslednjih 20-30 godina i u kakvim uslovima treba da podižemo decu? To kada nam se kaže da treba da budemo majke, to je naša obaveza, niko ne priča o tome”, rekla je Anđelkovićeva.

Kaže i da se često čuje od političara da je to nešto najplemenitnije, i da je “to obaveza svake od nas”.

“Ali u praksi, kad pogledamo kako žene žive i šta znači podizati dete, da to pre svega jako puno košta, a mnogi od nas nisu u stanju da sebi obezbede ni minimum života i ne svojom krivicom, iako nam se i to spočitava i stalno nam se govori o tome kako je svako od nas isključivo zaslužan za to kakav život živi. U društvu u kojem gotovo da nema posla, ne postoje ugovori o radu, nemate nikakav sistem zaštite, prepušteni ste sami sebi, naročito to važi za žene”, rekla je Anđelkovićeva, te podsetila da je u vreme karantina i zbog mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa povećano nasilje nad ženama.

Mnoge njene drugarice, kako je istakla, dolaze u tu situaciju da ne mogu deci da obezbede normalan život i da ta deca to moraju da gledaju.

“Moje mišljenje je da, dok ne promenimo te uslove u kojima živimo, moj izbor je da se bavim time. Često se priča da žene koje ne žele decu su isključivo sebične, da je to neki naš kapric”, podvukla je Anđelkovićeva.

Ne želim decu", rečenica koja je zapalila internet u Srbiji; šta majka  jedanaestoro kaže o tome?Komentari - Super žena - na B92.net

Foto: Printscreen TV Prva

S druge strane, TV Prva je ugostila i Maju Kovačević, majku jedanaestoro dece, koja je rekla da “decu ni u prošlosti, ni u sadašnjosti nisu rađali zbog države”.

“Niti je to, bar meni, bilo bitno, jer tu decu rađam da bih nama i njima obezbedili ljubav. Uslovi u kojima danas živimo su veoma teški, ali ni uslovi koji su postojali pre 50 i 100 godina ništa nisu bili bolji. Tada su ljudi išli u ratove, ginuli su, bilo je velikog stradanja i žene su ostajale same i podizale tu decu same”, navela je Maja Kovačević.

Ona kaže da poštuje odluku Ivane Anđelković, ali smatra da možda još nije upoznala čoveka koji bi “bio dostojan njene dece”.

“Onoga trenutka kada se bude rodila ljubav i kada se bude pojavio neko ko će osvojiti njeno srce i u kome će ona videti tog hranitelja i nje i tog deteta da će ljubav promeniti sve… Ljubav u suštini menja čoveka”, podvukla je Maja Kovačević.

Izvor: B92

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top