Eksploatacija dece zarad popularnosti: Dušice, uvuci stomak da ne izgledas debelo

Kuća i porodica

Eksploatacija dece zarad popularnosti: Dušice, uvuci stomak da ne izgledas debelo

Jeste li primetili da su nam društvene mreže pune devojčica koje već od druge, treće godine “ozbiljno” poziraju dok ih mame fotografišu?

Nekad se decu pitalo, šta želiš biti kad porasteš. Danas bi više vredilo pitati – šta mama želi da budeš kad porasteš?

Često čitam tekstove o raznim slobodama koje se danas deci daju od rođenja, naročito o slobodi izbora. Ne sputavaj loše ponašanje, utičes mu na karakter. Ne buši joj uši, pusti je da sama odluči kad poraste. Pusti ga da samo bira kad će da legne, kad će da jede, šta će da jede, šta će da obuče… Od površnih do ozbiljnih stvari, pusti ga da samo izabere, jer je lajf kouč master majnd čajld guru tako rekao. Ne prihvatam većinu tih modernih smernica u odgoju svog deteta, ali to je moja lična stvar.

Ono o čemu želim da govorim je sledeće:

Jeste li primetili da su nam društvene mreže pune devojčica koje već od druge, treće godine “ozbiljno” poziraju dok ih mame fotografišu? Jesu li te devojčice (deca, bebe) same odlučile, svojim ličnim slobodnim izborom, da žele u pozi “slomljen kuk, izvrnuta noga” osvanu na maminom Instagram profilu (koji je najčešće javni). Majke, majčice, zarad tih slika sakupljaju lajkove, pratioce, komentare i tako zarađuju novac. Da uprostimo – zarađuju novac pokazujući rođeno dete nepoznatim ljudima.

Kada su u pitanju odrasle osobe, meni može nešto/neko da se sviđa ili ne, ali nemam pravo da komentarišem. Svaka odrasla žena sama bira kako želi da izgleda, kako da se predstavlja na društvenim mrežama, kako da se ponaša… Govorim, isključivo, o deci!

Pokušavam da shvatim poentu, da vidim svrhu. Šta jedna majka želi time da postigne?

Pokušavam u svojoj glavi da zamislim njihov dijalog tokom fotografisanja – Dušice, moraš da uvučes stomak da ne izgledas debelo. Mamina srećice, nemoj stopalom da dodiruješ pod da bi ti noga izgledala duža. Mamino, gornji dio tela malo zabaci unazad da bi ti struk izgledao tanje. Žabice, stavi ruke iznad glave, blago otvori usta da bi izgledala zamišljeno.

Nije li bolesno? Izopačeno? Neprimjereno? Užasno?Verovatno će neko da kaže, deca to sama rade, bez ikakvih instrukcija i još uživaju u svemu tome. Ali, svi znamo da to nije istina. Svako ko ima dijete, može da potvrdi da dijete oponaša model koji vidi. Najčešće su to roditelji. Deca se rađaju bez navika. Bez modela. Pružajući im primer, ponavljajući aktivnosti koje želimo da usvoje, mi ih oblikujemo. Mi im stvaramo temelj za dalje. A šta je danas temelj?

S druge strane, toliko truda, rada, godina, napora, života je uloženo da bi se ostvarila neka prava žena. Na sva usta govorimo o emancipaciji žena, a rođenu ćerku od rođenja svodimo samo na vizuelno. I ona odraste u ženu koja samo zna da bude lepa. Drugi kvaliteti? Veštine? Sposobnosti? Zabaci kuk, iskrivi nogu, nagni glavu i kaži – Cheese!

Piše: Ljiljana Španić

Izvor: Detinjarije

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top