REČI DR GRUJIČIĆ ODJEKUJU ZEMLJOM: Otkriveno najbolje rešenje za Srbiju

Printscreen

Lepota i zdravlje

REČI DR GRUJIČIĆ ODJEKUJU ZEMLJOM: Otkriveno najbolje rešenje za Srbiju

Dr Grujičić ističe da bi bilo fenomenalno ako bismo uspeli da postanemo vakcinalno suverena država.

Ukoliko Institut za virosologiju, vakcine i serume “Torlak” počne sa proizvodnjom ruske vakcine “Sputnjik”, prva ću primiti to cepivo, kaže prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Ona objašnjava da još ima dobar nivo antitela jer je preležala koronu, kao i da očekuje da će on opasti do aprila-maja kada bi bilo preporučljivo da primi cepivo.

– Nadam se da će do tada krenuti proizvodnja kod nas. Znamo da su naši stručnjaci bili u Rusiji i da bi ruska delegacija uskoro trebalo da dođe u Srbiju i poseti “Torlak”. Očekujem da tada dođe do dogovora o proizvodnji cepiva kod nas. To mi je najveća želja i bio bi to povratak “Torlaka” na velika vrata. Verovatno će biti problema da se dobiju međunarodne licence koje su izgubljene. Pozvala bih na odgovornost one koji su dozvolili da ih takva institucija izgubi – rekla je Grujičić.

Istakla je da bi bilo dobro da postanemo država koja bi proizvodila vakcine.

– Tada ne bismo zavisili ni od koga i mogli bismo da pomognemo i drugim zemljama. Treba se setiti da je “Torlakova” be-se-že vakcina bila jedna od najboljih u svetu – kaže dr Grujičić.

Ona je ubeđena da nema prepreka da se vakcina protiv virusa korona pravi u Srbiji i da je to sasvim moguće uz nabavku odgovarajuće opreme. To bi doprinelo i da se u zemlji zadrže stručni mladi ljudi poput imunologa, molekularnih biologa i virusologa, a time bi se pojačali bazična nauka i ispitivanja.

Dnevne.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top